EĞİTİM-BİR-SEN ALINAN KARARLARI DEĞERLENDİRDİ

EĞİTİM-BİR-SEN ALINAN KARARLARI DEĞERLENDİRDİ
Samsun Eğitim Bir-Sen Şubesi Yönetim Kurulu Şube başkanı Nejdet GÜNEYSU başkanlığında toplanarak...

Milli Eğitim Şurasında alınan kararlarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak aşağıdaki görüşlerin basınla paylaşılmasına karar verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şûrası sona ermiştir. Şûradan önce iki çalıştay, bir ön şûra yaparak ve dört yayın çıkararak hazırlanan Eğitim-Bir-Sen, gündem maddelerine ilişkin görüş ve öneriler kitapçığıyla gündem oluşturmuştur. Genel kurulda oylanarak kabul edilen şuraya Eğitim-Bir-Sen, damgasını vurmuştur.
Eğitim-Bir-Sen'in, okullara genel bütçeden pay ayrılması, istihdamda güçlük çekilen yörelerde çalışmayı özendirici tedbirlerin alınması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, ek ders birim ücretinin artırılması ve nöbet ücreti verilmesi, dört yıla 1 yıl yıpranma payı gibi birçok önergesi şûra genel kurulunda kabul edildi.
Osmanlı Türkçesi dersi Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olacak şekilde esnetildi.
Eğitim-Bir-Sen'in, yasal düzenleme yapılarak karma eğitim mecburiyetinden vazgeçilmesi için komisyonda verdiği, “Okullarda eğitim; eğitimin türüne, ihtiyaç ve zorunluluklarına göre kız ve erkekler birlikte, yalnızca erkek veya yalnızca kız öğrencilere yönelik olacak şekilde verilmelidir” şeklindeki önergesi, şûra gündem maddeleri arasında olmadığı gerekçesiyle genel kurula gelmesi engellendi..
Şûra Genel Kurulunda Karara Dönüşen Önergelerimiz
-İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin konulması,
-İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflar için hazırlanacak olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi,
-Bütün ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saatlerinin azaltılması,
-Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden “Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama” dersinin kaldırılması; Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinde 10. sınıftan itibaren staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmalarının kaldırılması,
-Kutlu Doğum Haftası ve Aşure Günü'nün Belirli Gün ve Haftalar kapsamına alınması.
-Alanında deneyimli ve başarılı öğretmenlerden yükseköğretim kurumlarının öğretmen yetiştiren kurumlarında özellikle uygulama gerektiren ders/konularda yararlanılmalı ve iş birliği yapılmalıdır.
-Öğretmenlerin kendi alanlarında ve/veya Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora programlarına katılımı teşvik edilmelidir. Bu teşvik bağlamında yüksek lisansa %25, doktoraya %40 oranında ek ders ücreti artırılmalıdır.
-Kariyer basamakları Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararları da dikkate alınarak, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun değişik 43. maddesi yeniden düzenlenmelidir.

-Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, her dört yılda bir yıpranma payı ve 3600 ek gösterge verilmelidir.
-Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılmalıdır.
-Öğretmenlerin ihtiyaç duyulan il ve bölgelerde görev yapmalarına yönelik bir teşvik sistemi geliştirilmelidir.
Ancak Şurada gündeme alınmayan karma Eğitim mecburiyetinin devam etmiş olması Öğrenci ve velilerinin demokratik tercihlerinin önünde bir engel olarak algılanacaktır.

ALINAN TAVSİYE KARARLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

08.12.2014
NEJDET GÜNEYSU
EĞİTİM-BİR-SEN SAMSUN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.