DİZİLER PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR MU?

DİZİLER PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR MU?
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, şiddet içerikli dizi ve filmlere olan ilginin nedenleri ve ruh sağlığına etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Son dönemlerde şiddet ve korku içeren dizilere olan ilginin arttığını belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, bu durumun kişiler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Özellikle gençlerin ve çocukların ekrandan şiddeti öğrenebileceği uyarısında bulunan Ülkü, “Bu tür içerikleri izleyen çocuklarda model alma yoluyla saldırgan davranışlar ve şiddet eğilimi ortaya çıkabilir. Şiddet çocukların davranışlarına yansıyabilir” dedi.

Şiddete eğilim artıyor
Son zamanlarda ekranlarda şiddet içerikli yayınların çok arttığını, bu tür içerikli dizi ve filmlere olan ilginin de fazla olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Bu diziler reyting aldığı için daha fazla karşımıza çıkmaya başladı. Bu diziler ile birlikte uygulanan şiddet de artma eğilimi göstermektedir. Toplumu birebir etkilemektedir. Medyada şiddetin çok sık işlenmesi şiddeti modellemeye, normalleştirilmesine ve duyarsızlaşmaya sebep olabilir. Bazı dizilerin ruh sağlığına olumsuz etkileri bulunmaktadır” uyarısında bulundu. 

Şiddete maruz kalmak olumsuz etkiliyor
Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, medyadaki şiddete daha fazla maruz kalan bireylerin, dünyayı daha karanlık ve kötülük dolu bir yer olarak görmeye başladıklarını, daha fazla şiddet dolu olarak algıladıklarını söyledi.

Çocuklar şiddete maruz kalıyor
Şiddet içerikli dizi ve filmlerin korkutucu ve heyecan verici olması nedeniyle daha çok tercih edilip izlendiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Televizyonlardaki şiddet içerikli yayınlar, her yaştan kişiye ulaşır ve çocukları da birçok açıdan olumsuz etkilemektedir. Ciddi şekilde şiddet içeren ve çok izlenen diziler bulunmaktadır. Özellikle ergenler bazen herhangi bir zihinsel işleme tabi tutmadan bu rol modelleri kopya ederler. Dizilerde şiddet onaylanmaktadır. Çocuklar birçok şeyi teknoloji aracılığıyla öğrenmektedir ve davranış haline getirmektedir” diye konuştu. 

İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.