DİYABET TEHLİKESİ

DİYABET TEHLİKESİ
Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Esra Tutal, Diyabet Günü dolayısıyla “Diyabet Hastalığı” hakkında bilgilendirdi.

Tutal, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ‘diyabet’, vücutta karında yer alan pankreas organının, yeterli miktarda insülin hormonunu üretememesi (tip 1 diabetes mellitus) veya üretilen hormonun vücutta etkili bir şekilde görevini yapamaması (tip 2 diabetes mellitus) sonucu kan şekerinin yükselmesi ile karşımıza çıkan bir hastalıktır” dedi.

“HER İKİ KİŞİDEN BİRİ DİYABET”

Uzm. Dr. Esra Tutal, “Obezitenin artması ve hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması diyabet görülme sıklığında artışa ve diyabetin daha erken yaşlarda hatta çocukluk döneminde bile görülmesine neden olmaktadır. Diyabetli her iki kişiden biri diyabetli olduğunu bilmemektedir. Oysa diyabet önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Aynı şekilde diyabetli hastalarımızda gördüğümüz diyabete bağlı organ hasarları da önlenebilir ve tedavi edilebilir durumlardır. Bu nedenle sağlıklı ve diyabet riski taşıyan bireylerin diyabetin önlenmesi konusunda bilgilenmesi ve farkındalığın oluşması çok önemlidir. Aynı şekilde diyabetli hastalarımızda organ hasarı oluşmasının önlenmesi için bilgilenmek ve farkındalığın oluşması çok önemlidir” diye konuştu.

“FİZİKSEL AKTİVİTE ARTTIRILMALI”

Diyabet’e karşı neler yapılabileceğinden bahseden Tutal, “Diyabet önlenebilecek bir hastalık iken önlenemediğinde ve kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınamadığında görme kaybına, böbrek yetmezliğine, kalp krizine, ayak veya bacak kesilmelerine, bazı kanser tiplerinde artışa ve yaşam süresinin kısalmasına neden olmaktadır. Özellikle kalp damar hastalığı, hipertansiyon, gebelikte şeker hastalığı, obezite, anormal kan yağ seviyeleri ve birinci derece akrabalarda diyabet öyküsü olan kişilerde diyabet gelişme riski artmıştır. Ailece sağlıklı beslenme önerilerine uyulması ve fiziksel aktivitenin arttırılması diyabetin önlenmesi ve diyabetli hastalarımızın kan şekerlerinin kontrolü açısından çok önemlidir. Hem tip 1 diyabetin hem de daha sık gördüğümüz tip 2 diyabetin kontrolünde kişiye özgü beslenme programının, kişiye özgü fiziksel aktivitenin ve kişiye özgü tedavilerin ve tedavi hedeflerinin belirlenmesi hastalığın takibinde çok önemlidir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Onur Özsoy

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.