DİŞ TEKNİSYENLİĞİ MESLEĞİ BİTİYOR!

DİŞ TEKNİSYENLİĞİ MESLEĞİ BİTİYOR!
Diş Teknisyenleri Samsun Dernek Başkanı Adnan Öz, “böyle giderse önümüzdeki 10 yıl içinde diş teknisyenliği mesleğini yapabilen insan kalmayacak” diyerek diş protez teknisyenliği mesleğine yeni elemanlar yetişmediğini belirtti.

Öz, Lisans mezunlarının diş protez yapımının her branşının eğitimini göremediklerini de belirterek, “Dolayısı ile diş protez imalatı çıraklıktan yetişen alaylılara kalmaktadır. Diş protez teknisyenliği mesleğinin yükünü alaylı diye tabir edilen teknisyenler çekmektedir. Geçmişte tanınan haklar ellerinden alınmış, denklik ile mesleğini sürdüren diş teknisyenlerinin yetersiz kaldığı aşikardır. Yasaların müsaade etmemesi sebebiyle yeni eleman yetiştiremeyen diş laboratuvarları lisans mezunu diş teknisyenlerinden de üretim için faydalanamamaktadır. Hal böyle olunca eski elemanlar yetmiyor yeni eleman yetişmiyor” diye belirtti.

Diş Teknisyenleri Samsun Dernek Başkanı Adnan Öz şöyle devam etti; Samsun diş protez üretiminde Türkiye’de bir merkez olmuştur. Türkiye’de üretilen ortalama her beş dişten biri Samsun’da üretilmektedir. Samsun için bu işin çözümü müfredat müsaade ederse orta okuldan başlanarak, müfredat müsaade etmez ise liseden başlanmalı. Diş teknisyenliği meslek lise sınıfı açılmalıdır. Bu vesile ile her yıl ortalama 30-40 kişiyi üretime kazandırma imkânı sağlanacaktır. Hem de diş laboratuvarlarının personel ihtiyacı karşılanacaktır. Öğrencilerinin Samsun’daki laboratuvarlarda en az 4 gün staj imkanı sağlanmalıdır ki kendilerini geliştirebilsinler.

Lise bitince diplomalarıyla masa başında üretim yapabilme yetkisine sahip olmalıdır. İşyeri açabilmek için ön lisans diploması istenebilir. Böyle bir çözüm Türkiye’nin diş teknisyenliğinin yoğun olduğu bütün illerde uygulanmalıdır.

Yoksa yakın tarihte diş teknisyenliği mesleği bitecektir.

Bu da milletimize olumsuz yansıyacaktır. Sağlık bakanlığı ve milli eğitim bakanlığına bu konu ve mesleki sıkıntılarımızla ilgili diş teknisyenleri federasyonu bir rapor sunmuştur. Ama çözüme yönelik henüz bir adım atılmamıştır. İvedilikle çözüm üretmesini bekliyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.