"DEPREM DUYGUSAL YEME DAVRANIŞLARINA YOL AÇTI"

"DEPREM DUYGUSAL YEME DAVRANIŞLARINA YOL AÇTI"
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Tuğçe Yılmaz, duygusal açlık hakkında açıklamalarda bulundu.

Ülkemizi yasa boğan deprem hadisesi sonrası artan stres, kaygı, mutsuzluk gibi olumsuz duyguların duygusal yeme davranışını tetiklediğine dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Tuğçe Yılmaz, “Bu duygular çoğu kişinin yeme davranışının bozulmasına neden oldu. Kimisi bu yıpratıcı duygulardan dolayı iştahsızlık yaşayarak yemek yiyemezken, kimiyse anlık mutluluk verdiği için yemeklere sarıldı. Bu iki durumun da ortak sebebi strestir. Stres, vücutta kortizol hormonun yükselmesine sebep olur. Bu hormon aynı zamanda iştahı etkiler. İştah ya artar ya da azalır” dedi.

STRES SONUCU İŞTAH ARTAR YA DA AZALIR
Ülkemizi yasa boğan deprem hadisesi ile birlikte hepimizin stres, kaygı, mutsuzluk gibi olumsuz duygular içinde olduğumuzu dile getiren Dyt. Yılmaz, bu duyguların çoğu kişide yeme davranışının bozulmasına neden olduğunu söyledi. Kimi kişilerin bu yıpratıcı duygulardan dolayı iştahsızlık yaşayarak yemek yiyemediğini vurgulayan Dyt. Yılmaz, kimilerinin ise anlık mutluluk verdiği için yemeklere sarıldığını işaret etti. Her iki durumun da ortak sebebinin stres olduğunun altını çizen Dyt. Yılmaz, “Stres, vücutta kortizol hormonun yükselmesine sebep olur. Bu hormon aynı zamanda iştahı etkiler, iştah artar ya da azalır” diye konuştu.

YEMEK YEMEYEREK KENDİNİZİ CEZALANDIRMAYIN
Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, hem stresi yönetmek hem de duygusal yeme modundan çıkabilmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
· “Öncelikle yemek yemenin hiçbir sorunu düzeltmeyeceği gibi sonrasında pişmanlık duyacağımızı unutmamalıyız. Yemek yemeyerek kendimizi cezalandırmanın da bir faydası olmayacağını bilmeliyiz.
· Olumsuz ruh hali içindeyken aklınıza gelecek ilk şey muhtemelen yemek yemek olsa da bunu bastırabilirsiniz. Bunun yerine sevdiğiniz birini arayabilir, müzik dinleyebilir ya da ilgi duyduğunuz başka herhangi bir şeyle meşgul olarak zihninizi meşgul edebilirsiniz.
· Ara öğün yapmaya özen gösterin ve aralıklı oruç diyeti yapıyorsanız bir süre ara verin, uzun süren açlıklar duygusal yeme ataklarını artırabilir.
· Böyle stresli dönemlerde su içmek genelde unutulur, en az 2 lt su içmeye özen gösterin.
· Stres seviyesini düşürmek için papatya, melisa, rezene gibi çaylar tüketebilirsiniz.
· Daha fazla açık hava egzersizleri yapın, özellikle yürüyüş yapmak hem stres seviyenizi azaltacak hem de iştah kontrolünü sağlayacağından duygusal yeme ataklarını azaltacaktır.
· Yeterli ve kaliteli uyumaya özen gösterin, eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız papatya, melisa gibi çaylardan ya da melatonin takviyesinden destek alabilirsiniz.
· Stres seviyesini azaltmaya yardımcı olan muz, kabak çekirdeği, kakao, balık, fındık, ceviz, avokado, yaban mersini gibi besinlerle beslenmenizde yer vermeniz duygusal yeme davranışının önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.