CHP'DEN LOZAN AÇIKLAMASINA TEPKİ

CHP'DEN LOZAN AÇIKLAMASINA TEPKİ
SAMSUN CHP İl Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan için söylediklerine eleştiri getirdi

Bu konuşmayı büyük bir aymazlık olarak niteleyen İl Başkanı Av. Tufan Açıkgöz, "Artık cumhuriyetle kavgayı bırak" sözleriyle yerdiği Cumhurbaşkanı'nı düşünceli davranmaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Burnumuzun dibindeki adaları verdik " sözlerine de, Yunanistan'ın hukuksuz işgal ettiği adaları örnek göstererek karşı çıktı. Akçagöz, sadece Erdoğan'ın değil, tüm sağcı lider politikacıların Lozan'ı anlamaktan aciz olduğunu sözlerine ekledi. 

Akçagöz, eleştirilerini şu şekilde sürdürdü: 

"Tayyip Erdoğan, bu defa da Lozan'ı diline dolayarak, bu büyük zaferi güya itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. Lozan, İngiliz zırhlısına binip ülkesini terk eden Vahdettin'in bizi sürüklediği Sevr batağından kurtaran millî bir varlık belgesidir. Üzülerek söylemek isteriz ki, dünyada kendi tarihiyle kavgalı başka bir lider yoktur. Tayyip Erdoğan'ın, tarihine karşı duyduğu bu husumet, insanları da anlamsız tartışmaların içine çekmektedir. "Lozan, bize bir zafer diye yutturulmak istendi" demek, Kurtuluş Savaşı tarihinden habersiz olmak demektir.Lozan'da burnumuzun dibindeki adaları verdik diyen Tayyip Erdoğan'a, Samsun'dan sesleniyoruz. Cumhuriyet tarihi ile kavga ettiğin yeter. Şayet Lozan'ı bir hezimet metni olarak görüyorsanız; Lozan'la Türk tarafına bırakılan ve bugün uluslararası hukuka aykırı olarak Yunanistan'ın sahiplendiği ege adalarına sahip çıkın. Hem, bundan iki ay önce Lozan Antlaşması'nın 93.yıl dönümünde, "Lozan, devletimizin tapu senedidir. " diyeceksiniz, bugünse bu talihsiz açıklamayı yapacaksınız. Bu bir kafa karışıklığı mıdır, yoksa nedir? Millet olarak Tayyip Erdoğan’dan, bir defa olsun tutarlı davranmasını bekliyoruz. 15 temmuzu, ikinci kurtuluş savaşı nitelemesi de,başlı başına hezeyan dolu bir açıklamadır. Milletimiz, Tayyip Erdoğan’ın aksine, Kurtuluş Savaşımızı 15 temmuz ile mukayese etmeyecek kadar erdem sahibidir.Bugün, Lozan'a dair hatırlanması gereken önemli hususlardan biri de, İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Curzon'un,  İsmet Paşa'ya hitaben söylediği, “İleride dara düşüp bize yardım için geldiğinizde, burada reddettiğiniz herşeyi, cebimden çıkartıp önünüze koyacağım ...” şeklindeki sözleridir. Lozan'ı anlamayan sadece Tayyip Erdoğan değildir. Kendisinden önceki tüm sağcı liderler de Lozan'ı anlamamışlardır. 1950'lerden sonraki siyasi parametrelere dikkatlice baktığımızda bunun böyle olduğu ve teslimiyet içinde oldukları görülecektir. Mustafa Kemal'in tam bağımsızlık hedefi, sağ iktidarlarca savunulan teslimiyet politikalarına kurban edilmiştir.Bu anlamsız tartışmaya son veriyor, başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan kahramanı İsmet İnönü olmak üzere tüm kuvayı milliyecileri saygı, minnet ve şükranla anıyorum".

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.