BİTKİSEL KOMPOST GÜBREYE İLGİ

BİTKİSEL KOMPOST GÜBREYE İLGİ
Bitkisel Komposta üretici talebi artıyor

Fındıkla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları kapsamında başta fındık zurufları olmak üzere bitkisel atıklar kullanılarak elde edilen kompost gübrelere üretici ilgisi ve talebi giderek artıyor.

Organik gübre olarak da adlandırılan bitkisel kompost bahçe içindeki budama atıkları, yapraklar, yabancı otlar ve zuruflar ile doğal atıkların kullanılması ile oluşturulabiliyor. Kompost gübrenin hazırlanması, Tarım İl Müdürlükleri, Fındık Araştırma İstasyonu ve sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan projelerle üreticilere öğretiliyor.

Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında da Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerindeki model bahçelerde bitkisel kompost gübreler üreticilerle birlikte hazırlanıyor.

Ferrero Tarım Geliştirme Direktörü Ersin Arısoy, bahçelere organik olarak nitelendirilebilecek yararlı gübre hazırlanırken, aynı zamanda üreticiye maddi kazanım da sağlandığına dikkat çekti. Bu konuda bir çok uygulama yaptıklarını  ve üreticilerin bireysel olarak da bu tür gübreyi kendi başlarına hazırlamaya başladıklarını  da hatırlattı.

 

-Bitkisel kompost nasıl hazırlanıyor?

Bitkisel kompost gübre, bitkisel atıkların içerisine üre, TSP ya da DAP gübre karıştırılarak katmanlar haline getiriliyor. Daha sonra buna hayvan gübresi eklenip, tarım kireci serilip, üzerinin de  ince bir toprak tabakasıyla kaplanmasıyla elde edilmeye başlanıyor. Hava alması için alt etek kısmı açık bırakılacak şekilde üzeri naylon veya branda ile örtülen karışımın böylece  içindeki minarelerin yağışlarla birlikte yıkanıp kaybolması engellenmiş olunuyor. Yağışın olmadığı günlerde gübrenin açılarak kontrol  edilerek havalandırılması da gerekiyor.

Kuruma meydana geldiğinde  suyla nemlendirilmesi de gereken karışımda sabit nem sağlanması da lazım. Yığının ayda bir kez altını üstüne getirilerek karıştırılması işlemi hızlandırıyor. Bitkisel kompost olarak elde edilen gübre, gövdeye değdirilmeden toprağa karıştırılarak bitkiye verilmesi gerekiyor.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum