Bayramda sağlıklı beslenmek için 4 öneri

Bayramda sağlıklı beslenmek için 4 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, bayramda normal günlük beslenme düzenine yavaş yavaş dönülmesi gerektiğini hatırlatarak önerilerde bulundu.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Yiyeceklerin içeriği kadar tüketilme miktarı da büyük önem taşıyor. Özellikle tatlılarda, miktar çok daha kritik. Bayram boyunca kilo almamak ve halihazırda olan kiloyu korumak için en fazla 2-3 defa tatlı tüketilmeli ve tatlı seçeneklerinden şerbetli değil sütlü tatlılar tercih edilmeli” açıklamasında bulundu.

Tatlı tüketileceği zaman, o günün genel beslenmesine de dikkat edilmesi gerektiğiniz, özellikle de tatlı tüketileceği günün sabahında proteinli kahvaltı yapılmaması ve ekmek tüketilmemesi önerisinde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Yumurta, peynir ve zeytin veya ceviz içi, söğüş, sebze ve bol mevsim yeşilliği birlikte tüketilmeli. Gün içinde meyve tüketilmemeli ve öğle veya akşam ana yemeklerinden biri mutlaka zeytinyağlı sebze olmalı. Ana yemeklerin yanında pilav, makarna gibi karbonhidrat alışkanlığından vazgeçilmeli. Diğer önemli bir husus ise aynı gün birden fazla tatlı tüketilmemeli” dedi.

Bayramda sağlıklı beslenmek için neler yapılmalı
Ramazan ayı boyunca uzun süre aç kalınması, sadece 2-3 öğün tüketilmesi ve öğün tüketim saatlerinin akşam ve gece olması sebebiyle beslenme düzeninin oldukça değiştiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, normal günlük beslenme düzenine yavaş yavaş dönülmesi gerektiğini hatırlattı.

beslenme.jpg

Derya Eren, bu geçiş dönemi için 4 öneride bulundu:
- Öğün sayısı yavaş yavaş artırılmalı. Önce sabah-öğle-akşam şeklinde günde 3 öğün planlanmalı. Ardından 1-2 ara öğün eklenerek günlük öğün sayısı 4-5’e çıkarılmalı.
- Öğün içerikleri tatlı tüketimine bağlı olarak değişkenlik gösterse de kahvaltıda yumurta ve peynir, öğle yemeklerinden birinde mutlaka zeytinyağlı sebze, akşam yemeğinde de mutlaka et, tavuk, balık veya baklagiller gibi protein kaynakları bulunmalı.
- Ara öğün olarak mutlaka meyve tüketilmeli. Günlük 2-3 porsiyon meyve tüketimi ile vücudumuzun glikoz ihtiyacını sağlayarak tatlı krizlerini azaltabiliriz.
- Meyveleri kavrulmamış fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerle veya süt grubuyla birlikte tüketerek hem kan şekerimizi dengeleyebilir hem de tokluk süremizi uzatabiliriz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.