Bademcik hastalığına antibiyotik çözüm değil!

Bademcik hastalığına antibiyotik çözüm değil!
Çocuklar bu mevsimde kolay hasta oluyor, bu dönem yoğun ilaç özellikle antibiyotik kullanımı çoğalıyor. Antibiyotik kullanmaya gerek kalmadan, sadece bağışıklık sistemini güçlendirerek, bademcik hastalığı kendiliğinden iyileşebiliyor.

Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, bademcik hastalığının ateşle mücadele ederek, dinlenerek, bol sıvı ve vitaminli sebze, meyve tüketerek atlatılabildiğine dikkat çekiyor.
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony; bağışıklıkta çok önemli bir role sahip bademciklerin, ağızdan ve burundan içeri giren mikroplara karşı vücudu koruyan çok önemli görevleri olduğunu belirtti. Sağlıklı her çocuğun bademcik dokusuyla doğduğunu ve bademciği olmadan doğan çocukların immun yetmezlik denilen bağışıklık hastalığına sahip olduğunu söyledi. Mutlaka tedavi edilmesi gereken ve halk arasında BETA denilen bademcik iltihabının, hem kalpte hem de eklemlerde romatizmayla sonuçlanabilen, bir ömür boyu görülebilen, aynı zamanda böbrekleri de etkileyerek, böbrek yetmezliğine kadar gidebilen bir hastalık olduğuna değindi.
Bademcik İltihabı Ne Sıklıkta Tekrarlanırsa Tehlikelidir?
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony bademcik iltihabının, her çocuğun geçirebileceği ve oldukça normal sayılan enfeksiyonlar olduğunu, ancak sık sık tekrarlanmasının normal olmadığını söyledi. Bademciklerin hastalıkla birlikte kızardığını ve büyüyüp şiştiğini, iyileşmeyle birlikte normale döndüğünü, çok hastalanan bademciğin ise enfeksiyon geçse bile büyük kalma eğiliminde olduğunu belirtti. Bu durumun, sürekli hastalanmaya sebep olduğunu söyleyerek şöyle dedi: “Son bir yılda yedi defa veya son üç yılda yılbaşına 3 defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi, enfeksiyonun kronikleşmesi, bademciklerin büyüyerek solunum yolunu tıkayıcı hale gelmesi, özellikle geceleri solunumun durması yani “apne yapması”, bademciklerin büyüyerek yemek yemeyi zorlaştırması, bademciklerin çevresinde apse gelişmesi, sık tekrarlayan enfeksiyonların kulaklarda sıvı birikmesi ve işitme kaybı yapması, bademciklerin tek taraflı büyümesi, çocuğun büyümesini olumsuz etkilemesi, çocuğun çene yapısını olumsuz etkilemesi, konuşma bozukluğu yapması, gelişmede geri kalmaya, saldırganlık, huysuzluk gibi kişilik değişiklikleri, öğrenme güçlüklerine sebebiyet vermesi, hastanın difteri( Kuşpalazı) mikrobu taşıyıcısı olması, hastada kalp kapak bozukluğu olması, bademcik üzerinde yiyecek birikerek kötü ağız kokusu oluşturması ameliyat gerektiren durumlardandır” diye konuştu.
“Bademcik Hastalığı Alerjiden Kaynaklanabilir”
Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony; bademciklerin alınmasının hiçbir zaman ilk tercih olmadığını, hastanın iyi izlenerek kararın doğru verilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle alerjik çocukların, bademcik probleminin alerjiden kaynaklanabildiğini belirterek, alerji sorunu çözülmeden bademcik ameliyatı kararının verilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Antony; “Alerjiyi çözmek bademcik problemini çözebilir ve yine alerji çözülmeden yapılan bademcik ameliyatlarında hastanın şikâyetleri bir kaç ay rahatlasa da yine yeniden baslar” diye konuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.