Ayak Mantarı Şakaya Gelmez

Ayak Mantarı Şakaya Gelmez
Ayak mantarı inatçıdır kendiliğinden geçmez!

Ayak mantarı genellikle genç ve erişkin erkeklerde görülen ve çok sık rastlanan bir deri hastalığıdır. Tedavisi basittir ama çok inatçı ve dirençli bir hastalık olduğu için kolay kolay geçmez, asla kendiliğinden kaybolmaz. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi Ataşehir Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz ayak mantarıyla ilgili en önemli soruları yanıtladı. 

NASIL ORTAYA ÇIKAR? 
Mantar; sıcak, nemli ve havasız ortamda çoğunlukla ayak parmaklarının aralarına yerleşip çoğalır. 

TEHLİKE NEREDEN GELİR? 
Birçok insanın çıplak ayakla dolaştığı (üstelik nemli, ıslak bir ortam sağlayan) yerlerde her zaman ayak mantarı kapma olasılığı ve tehlikesi vardır. Örneğin; yüzme havuzları, sauna, hamam veya spor salonlarında özellikle terlik giymeye dikkat etmek gerekir. Yoksa her an mantar olabilirsiniz. 

BELİRTİLERİ NELERDİR? 
Ayak parmakları arasında kaşıntı ve yanma, mantarın ilk belirtisidir. Bir süre sonra aynı bölgedeki deride pul pul görüntü ve acı veren çatlaklar oluşur. Deride kalınlaşma, deri üzerinde minik su kabarcıkları da mantarın belirtisi olabilir. Tedavi edilmediğinde ayak tırnaklarına da bulaşarak tırnakta renk ve şekil değişikliği de yapabilmektedir. 

TEDAVİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİR? 
Böyle bir durumda hemen bir dermatoloji uzmanına gidip tedaviye başlamalısınız. Hiçbir şey yapmadan çok uzun süre geçirirseniz, mantar ayaklardan başka bölgelere de sıçrayabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları hemen uygulamalısınız. Uygun ilacı (bunlar krem veya sprey şeklinde olabiliyor) aldıktan sonra iki ya da üç hafta süresince hasta bölgeye, temiz ve kuru cilde uygulamalısınız. Süreklilik çok önemlidir. Çünkü ayak mantarı kolay tedavi edilse de, aslında inatçı bir hastalıktır. Tekrarlayabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum