AKUPUNKTUR YAKLAŞIK 300 HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

AKUPUNKTUR YAKLAŞIK 300 HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR
Medical Park Samsun Tıp Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin “akupunktur” hakkında bilgi verdi.

 Dr. Şahin “Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, Çinlilerin geleneksel tedavi yöntemi olan akupunktur, popularitesini gün geçtikçe artırmaktadır. Vücudun kendini dengede tutma ve tamir etme yeteneğini kullanan akupunktur, yan etkisinin olmaması ve çoğunlukla kalıcı tedavi imkanı sunması nedeniyle tercih edilen bir tedavi yöntemidir.”dedi.
Uzm. Dr. Ayşegül Elbir Şahin “Bilimsel bir tedavi yöntemi olması, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğunun onaylanması, yapılan klinik çalışmalarla etkinliğinin kanıtlanması batı tıbbı ile uğraşan hekimlerin de dikkatini cezpetmiştir. Günümüzde doktorlar modern tıp uygulamalarına destek olmak ve hastalara yan etkisiz alternatif bir tedavi sunmak amacıyla akupunkturu artan oranlarda öğrenmekte ve uygulamaktadırlar. Akupunktur; Geleneksel - Tamamlayıcı Tıp uygulamalarının en iyi bilineni ve üzerinde en çok  bilimsel çalışma yapılanıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kullanım alanları belirlenmiş ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.”diye konuştu.
300 hastalığın tedavisinde akupunkturun kullanıldığını söyleyen Dr. Şahin “Dünya Sağlık Örgütü,  kanser ağrılarından kısırlığa, depresyondan obeziteye kadar yaklaşık 300 hastalığın tedavisinde akupunkturun kullanılabileceğini açıklamıştır. Etki yelpazesi bu kadar geniş olmasına rağmen akupunktur denilince çoğu insanın aklına sadece zayıflatıcı bir tedavi metodu gelmektedir. Oysa akupunkturun bilinen 4 temel etkisi vardır. Bunlar ağrı kesici, sakinleştirici, dengeleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerdir. Akupunkturun dengeleyici etkisi vücudun doğal ritmine dönmesini ve insanların beslenmelerine dikkat ederek hareketliliklerini artırmalarını ve zorlanmadan zayıflamalarını sağlar.”şeklinde ifade etti.
Medical Park Samsun Tıp Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin “Akupunktur felsefesine göre vücudumuzda 700-750 akupunktur noktası ve 26 ana enerji kanalı vardır. Bu kanalların içinde “Qi" adı verilen bir enerji akar. Zamanla bu kanallarda tıkanmalar olur ve tıkanmanın seviyesine göre hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin sinirlerde tıkanma varsa felç veya kas dokusunda bir tıkanma varsa ağrı oluşabilir. Akupunktur tedavisinde, hastalığın olduğu bölgeye göre hastadaki akupunktur noktaları ve enerji kanalları iğnelerle uyarılarak tıkanmalar açılır. Böylece ağrı gibi semptomlar veya doğrudan hastalığın kendisi tedavi edilir.”
Bazen de akupunktur iğnesi ile vücutta bazı kimyasal maddelerin sentezi tetiklenebildiğini söyleyen Dr. Ayşegül Elbir Şahin “Örneğin mutluluk hormonu diye bilinen serotonin artırılarak depresyon tedavi edilebilir. Endorfin (morfinden 30 kat daha etkili olan ağrı kesici hormon) salgısı artırılarak hastanın ağrısı azaltılabilir. Hatta cerrahi operasyonlarda bu özelliği sayesinde anesteziye destek olarak da akupunktur kullanılmaktadır. Ülkemizde akupunktur uygulayan kişilerin mutlaka tıp doktoru olması, akupunktur eğitimi almış olması ve aldığı eğitimin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bir sertifika ile onaylanmış olması gerekmektedir.”dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.