"ADALET İÇİN BURDAYIZ"

"ADALET İÇİN BURDAYIZ"
27 Kasım 2022 Ankara Büyük Eczacı Mitingi gerçekleşti. Ankara Anıtpark’ta binlerce eczacıyı bir araya getiren mitingde Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, Karadeniz Bölgesi’ni temsilen konuşma yaptı.

27 Kasım 2022 Pazar günü, Türkiye'nin dört bir yanından Eczacılık Fakültesinde okuyan Eczacı adayları, Eczane Teknisyenleri, Birlik ve Oda çalışanları Ankara Anıtpark’ta bir araya geldi. Samsun Eczacı Odası olarak 400’ü aşkın eczacı da mitinge katılım sağladı. Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhar Karacan ise Karadeniz Bölgesi’ni temsilen konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada 183 yıldır bilimsel eczacılık hizmeti verdiklerini söyleyen Karacan, 183 yıldır sağlık sisteminin sorumluluğunu kalplerinde ve sırtlarında taşıdıklarını ifade etti. "Bugün burada beyaz önlüklerimizle, yine bu toraklarda sağlığın bembeyaz kalması için mücadele eden eczacıların, eczacılık mesleğinin sesini duyurmaya çalışıyoruz" diyerek konuşmasını devam ettiren Karacan, "2004 yılından beri güncellenmemiş İlaç Fiyat Kararnamesine, geçen ay yapılan makyaj şimdiden akmaya başladı. Eyyyy yetkililer 2004 yılındaki 10 TL ile, 50 TL ile, 100 TL ile, 200 TL ile bugünkü 10TL, 50 TL, 100 TL, 200 TL aynı mı? Peki Ekim ayında yapılan düzenlemeye göre değerlendirirsek; 2004 yılındaki 10 TL ile bugünkü 20 TL aynı mı? 2004 yılındaki 100 TL ile bugünkü 200 TL aynı mı? Bizler eczane eczacısına adalet için buradayız" dedi.

"Sadece tabeladan ibaret"
Kamuda görev yapan ve bu yıl 183. yılını kutlayan bilimsel eğitim almış olan eczacıların artık ortaokul mezunu çalışanlar ile çok yakın ücret almakta olduğunu vurgulayan Karacan, "Şimdi soruyoruz bu adaletli mi Vatandaşlarımız eczane eczane ilaç arıyorlar. Bunun sorumlusu biz değiliz ancak sorumluluğunu sırtımızda hissediyoruz. Bizler vatandaşımızın sağlığı için buradayız. Hastaneler yeterince Eczacı istihdamı yapmazken, Sosyal Güvenlik Kurumu 2005 yılından beri Eczacı alımı yapmazken, meslektaşlarımız işlerini yetiştiremeyip avans ödemelere geçmişken, var olan Eczacılık Fakültelerinden mezun olan genç meslektaşlarımız iş bulmakta zorluk çekerken, hala Eczacılık Fakülteleri açılmaya devam ediyor. Üstelik açılan bu eczacılık fakültelerinin içeriği boş, sadece tabeladan ibaret. Bizler vatanımıza sağlıklı bir gelecek için buradayız" ifadelerini kullandı.

"Sağlık bütçemiz karşılamak zorunda kalacak"
Halkın cebinden her geçen gün daha fazla ücret çıktığını da sözlerine ekleyen Karacan, "Bizler vatandaşımızın sosyal devlet ilkesi altında sağlıklı ve mutlu bir ülkede yaşaması için burdayız" dedi.  "Serbestçe her yerden temin edilebilen, hatta internetten tek tıkla kapımıza kadar gelebilen, Gıda Takviyelerinin toplum sağlığında yaratacağı sağlık sorunlarını yine bizim sağlık şemsiyemiz, yine bizim sağlık bütçemiz karşılamak zorunda kalacak" diyen Karacan, " Bizler serbestçe temin edilebilen gıda takviyelerinin gelecekte sağlık sistemimizde yük oluşturmaması için buradayız" şeklinde vurgu yaptı.

"Namusumuz ve vicdanımız üzerine and içtik"
Aylardır, yıllardır tüm görüşmelere, açıklamalara rağmen eczacıların yok sayılmasına "Dur" demek için bir araya geldiklerini ifade eden Karacan, "Bizler sağlıkta tasarruf olmaz demek için buradayız. Ve bir kez daha hatırlatıyoruz? Mesleğimize başlarken ettiğimiz yemindeki gibi; Hayatımızı insanlık hizmetine adadık, bundan sonra da insanlık hizmetine adayacağız. Din, dil, milliyet, ırk, cinsiyet, kültür ve politik görüş farklarının vazifemizle vicdanımız arasına girmesine izin vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Mesleğimizin gelecekteki üyelerinin yetiştirilmesine katkıda bulunduk, bundan sonra da katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Mesleğimizi dürüst ve şerefle yaptık, bundan sonra da dürüstçe ve şerefle yapacağız. Eczacılık Fakültesinden mezun olurken tüm bunların üzerine namusumuz ve vicdanımız üzerine and içtik ve bir kez daha and içiyoruz." şeklinde konuştu. Son olarak ise üç defa "Namusum ve şerefim üzerine and içerim" diyerek sorunları yetkili mercilere de duyurabilmek amacıyla gerçekleştirilen mitingde talepleri tek ses tek yürek dile getirdi.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.