30 müdür eski görevine dönecek

30 müdür eski görevine dönecek
Eskişehir'de 75 puanın altında bırakılarak görevlerinden alınan ve yerlerine Eğitim Bir-Sen kökenli üyelerin atanması yargıdan döndü.

Eskişehir 1 ve 2. İş Mahkemeleri, 75 puan altında bırakılarak, okul müdürlüğü düşürülen 30 eğitimcinin yaptığı itirazları görüştü. Her iki mahkeme mevcut müdürlere yapılan değerlendirmeyi hukuka aykırı bularak, yürütmeyi durdurma kararı verdi. 30 eğitimci eski okullarına okul müdürü olarak geri dönecek.

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından dönem başında değerlendirmeye tabi tutulan kentteki 171 okul müdüründen 79'u 75 puanın altında kalarak müdürlükleri düştü. 75 puan barajını geçen 92 okul müdüründen 65'i iktidar yanlısı Eğitim Bir-Sen üyelerinden atandı. Bu durum tepkilere neden oldu. 75 puanın altında kalarak, öğretmenliğe dönen eğitimcilerden birçoğu durumu yargıya taşıdı

'OBJEKTİFLİKTEN UZAK, DAYANAKSIZ VE HUKUKA AYKIRI' BULUNDU

Eskişehir 1 ve 2. İş Mahkemeleri ilk etapta müdürlüğü düşürülen 30 eğitimcinin itirazlarını görüştü. Mahkeme heyeti, değerlendirme işlemlerinin nesnel, somut ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanmadığı ve bu haliyle objektiflikten uzak, soyut ve dayanaksız olması nedeniyle hukuka aykırı bularak yürütmenin durdurulması kararını aldı. Mahkeme kararında, "Yukarıda açıklandığı gibi davacının yönetici değerlendirmesi sonucunda 75 puanın altında olmak kaydıyla bu rakamın altında puan verilerek müdürlük görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlem hukuka aykırı olduğundan, bu hukuka aykırı işlem dayanak alınarak ilgili kişinin müdürlük görevinden alınarak başka okula öğretmen olarak görevlendirilmesinde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır." ifadesine yer verildi.

'UYGULAMA KABUL EDİLİRSE TELAFİSİ ZOR GÜÇLÜKLER OLUŞUR'

Bu uygulamanın kabul edilmesi halinde, değişikliklerin artarak devam edeceğinin ve bunun da telafisi güç zararlar vereceğinin kaydedildiği kararda, şöyle denildi: "Dava konusu işlem nedeniyle davacının görev ve görev yeri değişeceği, bu değişikliklerin silsile yoluyla il düzeyinde diğer görev ve görev yerleri belirlemelerini etkileyeceği dikkate alındığında, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği anlaşılmıştır. Teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmelerin durdurulmasına karar verilmiştir."

Dört ay önce yöneticilik görevleri düşürülen 30 ismin, 30 gün içinde eski okullarına tekrar müdür olarak geri dönecekleri belirtildi. Bu arada 35 eski müdürün daha görevlerinin iadesi için mahkemeye başvurduğu öğrenildi.

SENDİKALAR YARGI KARARINI OLUMLU BULDU

Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, yargının verdiği kararı yerinde ve olumlu bulduklarını belirterek, 'adalet yerini buldu' değerlendirmesini yaptı. Demir, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 4 yılını dolduran eğitim yöneticilerinin bulundukları kurumda görev sürelerinin uzatılması sürecini, kapalı kapılar ardında ve yandaşlık ilişkisi içerisinde gerçekleştirdiğini söyledi. Sendika olarak, Bakanlığın 14 Mart 2014'te yayımladığı kanun ve 10 Haziran'da yayımladığı yönetmeliği iptal ederek tüm Türkiye'deki yönetici atamalarını geri çekmesini isteyen Demir, "Bakanlık, sendikaların görüşlerini alarak yönetici belirlemede objektif kriterler getirmesini, yeni değerlendirme sevdasından vazgeçmesini ve davayı kazanan idarecilerin derhal eski görev yerlerine dönmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Ebru Sungar da Milli Eğitim'deki büyük tasfiye sürecine yargının 'dur' dediğini, bunun eğitimcileri sevindirdiğini kaydetti. Sungar, Milli Eğitimin yanlışından dönerek mahkeme kararını uygulamasını, en kısa sürede okul müdürlerini görevlerine iade etmesini istedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.