Zindan Tüneli'nin sonu nereye çıkıyor?

Zindan Tüneli'nin sonu nereye çıkıyor?
M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen Zindan Tüneli'nin nereye çıktığının tespit edilmesi için yapılan kazılar 200 metreyi geçti

Amasya'da, Harşena Dağı'na M.Ö. 4. yüzyılda Mitridates Krallığı döneminde inşa edilen şehir merkezinden 160 metre yüksekteki Zindan Tüneli'nen nereye çıktığının tespit edilmesi için yapılan kazılar 200 metreyi geçti.
TÜNELİN SONUNA ULAŞILAMIYOR
Amasya'nın ortasında bulunan Harşena Dağı'nın sarp yamaçlarında şehir merkezinden 160 metre yüksekte Mitridates Krallığı döneminde askeri amaçlı olarak yapıldığı tahmin edilen ve Roma İmparatorluğu döneminde tahrip edilerek içi doldurulan Zindan Tüneli'nin gün ışığına çıkartılması için yapılan çalışmalarda zindan girişinden 200 metre aşağıya inilmesine rağmen tünelin sonuna ulaşılamadı. Amasya Valiliği tarafından tünelin nereye çıktığının tespit edilmesi için yapılan temizlik çalışmaları devam ederken, şehir merkezinden yaklaşık 160 metre yüksekte sarp kayaların yamacında giriş kapısı bulunan ve 90 derecelik bir eğimi bulunan tünelde yapılan çalışmalarda derinlik 200 metreyi aşarken, tünelin nereye çıktığına dair henüz bir ipucu bulunamadı.
MİTRİDATES KRALLIĞI DÖNEMİNDEN
GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞTI
Tünelde yapılan çalışmalarda çıkan toprak ve kayalar özel raylı sistem ile çıkartılırken, Zindan Tüneli'nin Mitridates Krallığı döneminde M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiği, tünelin girişinin 5.30 metre çapında olduğu ve ileriye doğru daraldığı, Roma İmparatorluğu'nun Amasya'yı almasından sonra Mtridates Krallığı'na ait eserleri tahrip ederek yıktığı ve tünelinde M.Ö. 69 yılında kaya ve toprak doldurularak kapatıldığı biliniyor. İşçilerin zor şartlar altında yaptığı temizlik çalışmaları sonrasında tünelin ucunun nereye çıkacağı merak konusu olurken, tünel Roma Dönemi'nde gömüldüğü karanlıktan kurtulması durumunda tarihe önemli derecede ışık tutacak.