"YILBAŞI KUTLAMALARI TOPLUMA ZARAR VERİR!"

"YILBAŞI KUTLAMALARI TOPLUMA ZARAR VERİR!"
İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat,Önümüzdeki hafta yeni yıla girecek olmamızdan dolayı Türkiye'nin büyük bir kısmında olduğu gibi Samsun'da da Yılbaşı kutlamaları için hazırlıklar başladı

İslâm adetlerinde yeri olmayan yılbaşı kutlamalarının devam ettiği takdirde topluma zarar verileceğini vurgulayan İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat, "Yılbaşı kutlamalarından sakınmak lazım. Başka toplumlara uyarak bir taklit havasına girmemek lazım. Çünkü bu kutlamalar uygulandığı takdirde neslimiz bu gelenekleri kabul eder ve böylece kendi toplulumuza zarar vermiş oluruz" dedi.


Yılbaşı kutlamalarının islam dinine ve inançlarına uygun olmadığını kaydeden Polat, "Bildiğimiz gibi önümüzdeki hafta yılbaşı var. Yılbaşı, Hristiyan dünyasında çeşitli şekillerde kutlanmaktadır. Hristiyanlar kendi inançlarına göre Allah'ın oğlu veya yaratıcı olarak gördükleri Hz. İsa'nın doğumunu kutlamak için geleneksel olarak Noel Şenlikleri düzenler. İslam dini inancında ise böyle bir şey yoktur" dedi.

"MÜSLÜMANLIKTA BUNA YER YOKTUR"

Çam ağacı süslemenin ne anlama geldiğini dile getiren Polat, "Hristiyanların yılbaşı gününe özel çam ağacı süsleme geleneği geleneği devam ettiriliyor. Gelenek dahilinde yeşil çamlar evlere ve kiliselere konulduğunda Hz. İsa'nın doğuşuyla getirdiği taze yaşamın simgesine inandıklarını göstermiş olunuyor. Bizim dinimizde Hz. İsa elbette hak bir peygamberdir. Bizler her peygambere inanıyoruz. Yalnız hristiyanlardan farklı olan inancımız Hz. İsa'nın Allah'ın oğlu olduğuna inanmayışımızdır. Hz. İsa yaratıcı değildir. Dolayısıyla o bir insandır ve biz onu bir peygamber olarak biliyoruz. Yılbaşı şenlikleri islamdan kaynaklanan bir örf, adet ve kutlama değildir. Bu kutlamalar onların kendilerince inandıkları gibi ortaya koydukları bir kutlamadır. Müslümanların da kendilerine ait örf, adet, gelenek ve kültürleri vardır. Dolayısıyla Müslümanlar elbette örf ve adetlerinin kaynağını kendi dinimizde bulmaları lazım. Bizim geleneğimizde bu şekilde kutlamalara yer yoktur" şeklinde ifadelerde bulundu.

"HRİSTİYANLARIN GELENEKLERİNİ BENİMSEMEMELİYİZ"

Yılbaşı kutlamalarının Müslüman inancına uygun olmadığını vurgulayan Polat, "Peygamberimiz Hz. Muhammed Müslümanların örf ve adetlerinin islama uygun olmasını emrediyor ve 'Kim bir kavime kendini benzetirse o onlardandır' buyuruyor. Eğer çeşitli genelekler ile başka toplumlara benzemeye çalışırsak bu bizim inancımıza uymaz. Çünkü başka toplumlar İslâm'dan olan herhangi bir örfü, adeti, geleneği benimsemiyorlar. Onlar benimsese de benimsemese de bizlerin kendi kültürümüzden kaynaklı olmayan gelenekleri uygulmamamız gerekir. 

"TOPLUMUMUZA ZARAR VERMİŞ OLURUZ"

Farklı dinler tarafından oluşturulan geleneklerin taklit edilmesinin toplum için zararlı olduğunun altını çizen İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat, "Yılbaşı vesilesiyle bir yandan da bir takım haramlar işleniyor. Hristiyan topluma benzer şekilde şeyler yaşanılıyor. Bunlardan sakınmak lazım. Başka toplumlara uyarak bir taklit havasına girmemek lazım. Çünkü bu kutlamalar uygulandığı takdirde neslimiz bu gelenekleri kabul eder ve böylece kendi toplulumuza zarar vermiş oluruz" diye konuştu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum