Yeni makine gelecek yıldan itibaren kullanılacak

Yeni makine gelecek yıldan itibaren kullanılacak
Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, ASELSAN ile geliştirdikleri kalp-akciğer makinesinin gelecek yıldan itibaren Türkiye'deki hastanelerde kullanılacağını bildirdi.

Kervan, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde TÜSEB ile ASELSAN işbirliğiyle geliştirilen, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanan ve ilk testleri TÜSEB çatısı altındaki IDEA Laboratuvarlarında başarıyla tamamlanan yerli kalp-akciğer makinesinin tanıtım toplantısında konuştu. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü TÜSEB'in Bakanlık bünyesinde bir enstitüler topluluğu olduğunu belirten Kervan, TÜSEB bünyesinde 9 enstitü olduğunu aktardı. Kervan, kanser, aşı enstitüsü, sağlık politikaları enstitüsü, yapay zeka enstitüsü gibi her bir enstitünün başkanının konusunda uzman profesyonel hocalardan oluştuğunu, son 8 aylık süreçte ekiplerin kendi konularında araştırmaları için büyük emek harcadığını söyledi. Kurumun bütçesinin iki katına çıkarılmasıyla birlikte bu bütçenin yüzde 70'ini sadece proje desteklerine ayırdıklarını dile getiren Kervan, hedeflerinin, sağlık alanında AR-GE ve inovasyonların yapılması ve geleceğin teknolojilerinin geliştirilmesi olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, kalp-akciğer makinesinin çok kıymetli olduğunun altını çizen Kervan, "TÜSEB olarak amacımız, Türkiye'de üniversiteler ve sağlık sektöründe çalışan özel sektör ile birlikte başarı hikayeleri yazabilmek. Bu başarı hikayelerinde her bir yapının kendi kabiliyeti doğrultusunda çalışmayı hedefliyoruz. Bu konuda da ASELSAN ile de bir araya gelmiştik." diye konuştu.

007-2025-08-mayis-28-mayis-20-20250506-2-68894663-112566718.jpg

"Sonuçlar diğer cihazlardan daha iyi çıktı"
ASELSAN ile kalp-akciğer makinesinin geliştirilmesi için 2020'de bir fikir birliği oluştuğunu anlatan Kervan, şunları kaydetti: "ASELSAN'daki mühendis arkadaşlarımız bizim ameliyathanelerimize geldiler. Açık kalp cerrahisi yapılan ameliyathanelerin her birini tek tek gezdiler. Bu makineyi kullanan ve açık kalp cerrahisi yapan kalp cerrahlarıyla birlikte istişareler yaptılar. Önce iyi bir fizibilite çalışması gerekiyordu. Bu fizibilite çalışmasından sonra ASELSAN'daki mühendis arkadaşlarımız, bizim klinisyen hekimlerin önerileri doğrultusunda çalışmaya ve ürünün oluşturulması kısmına başladı." Cihazın laboratuvar çalışmalarının Bilkent Şehir Hastanesinde yapıldığını aktaran Kervan, "ASELSAN ile yaptığımız kalp-akciğer makinesinin sonuçları diğer cihazlardan daha da iyi çıktı." dedi. Kervan, ASELSAN'ın geliştirdiği cihazın hayvan çalışmalarına başlanmadan, dizaynı, yapılış teknolojisiyle 3 ödül kazandığını bildirdi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.