Yapı denetçilerine büyük görevler düşüyor

Yapı denetçilerine büyük görevler düşüyor
Mimar ve mühendislik alanında uzun süredir çalışmalarını sürdüren İl Genel Meclisi üyesi Özlem Maraş, düzenlemeye gidilen yapı denetimi yönetmeliği ile Samsun'da denetçi konumunda oluşturulan 17 firmaya çok önemli görevler düştüğünü söyledi.

Maraş, yapı denetim kuruluşlarının imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlarına, yürürlükteki mevzuata ve mesleki ahlak kurallarına uygun ve tam olarak yerine getirmek zorunda olduklarının altını çizdi.

FİRMALARA ÇOK BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

İl Genel Meclisi'nin AK Partili üyesi Özlem Maraş, 1 Ocak 2011 itibariyle uygulamaya konulan yapı denetimi kanunu hakkında açıklamada bulundu. Yapı sektörünün tüm dünya ülkelerinde en büyük sektör olup, diğer sektörlerin de itici gücü olarak kabul edilmekte olduğuna dikkat çeken Maraş, daha önce yerel yönetimler tarafından uygulanan yapı denetiminin, yeni düzenleme ile birlikte oluşturulan 17 firma tarafından sürdürüleceğini, bu kapsamda bu firmalara çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Yapı denetim kuruluşlarının görev ve sorumlulukları hakkında bilgi veren Maraş, yapı denetimi kuruluşlarının, kanun ile belirlenmiş süreler içinde, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlarına, yürürlükteki mevzuata ve mesleki ahlak kurallarına uygun ve tam olarak yerine getirmek zorunda olduklarının altını çizdi.

YAPI DENETİMİNİN AMACI

Düzenlemeye gidilen yönetmeliğin amacından bahseden Maraş, "Bu yönetmeliğin amacı, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre faaliyet gösteren Yapı Denetim Komisyonu'nun, yapı denetim kuruluşlarında ve laboratuarlarda görev alacak denetçi mimar ve mühendisler ile diğer görevlilerde aranacak nitelikler, ilgili idare, proje müellifi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, yapı sahibi ile yapı denetim kuruluşu ortaklarının görev ve sorumlulukları, yapı denetimi hizmet sözleşmesinin düzenlenmesi ve hizmet bedellerinin ödenmesi, yapı denetim kuruluşlarını ile bu kuruluşların denetçi ve kontrol elemanı mimar ve mühendislerinin sicil raporlarının tutulması, yapılara sertifika verilmesi ve kanunun uygulanması ile ilgili usul ve esasları belirlemektir" açıklamasında bulundu.

EKSİK VE YETERSİZ PROJE GİDERİLECEK

Maraş, proje safhasında denetçi firmaların izleyeceği yol hakkında, şunları kaydetti: "Bakanlıkça hazırlanan Mühendislik ve Mimarlık Proje Düzenleme Esasları, imar planı, ilgili idarenin imar yönetmelikleri ile diğer yönetmelik, şartname ve standartlara uygunluğunu, proje müelliflerince hazırlanan, uygulama projelerinin ve hesaplarının ilgili mevzuata uygunluğunu, bakanlıkça hazırlanarak 28 Haziran 1993 tarihli ve 393 sayılı genelge ile yürürlüğe konulmuş olan Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Esaslar'a uygun olarak bir jeoteknik raporun olup olmadığını ve temel sisteminin bu rapora uygunluğunu, taşıyıcı sistemin öncelikle Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik ile TS 500 ve yürürlükteki standart, şartname ve esaslara göre projelendirildiğini, 8 Mayıs 2000 tarihli ve 24043 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne uygunluğunu kontrol eder. Yapı denetim kuruluşu, varsa bu rapor ve projelerde tespit edilen eksiklik ve yetersizliklerin giderilmesini sağlar. İncelenen projelerin uygun görülmesi halinde ilgili denetçi mimar ve mühendisler tarafından imzalanır. Projelerin inceleme süresi yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilir."

BETON USTA NEZARETİNDE DÖKÜLECEK

Maraş, yapım aşamasında ise, "Yapının taşıyıcı sistemindeki beton, beton çelik çubuk, duvar elemanları vb. malzeme ve imalatın, standart ve şartnamelere göre Bakanlıkça izin belgesi verilen özel veya kamu kuruluşlarının laboratuarlarında muayene ve deneylerini yaptırarak raporlarını ilgili idareye verir. Beton kalıbı ve demir teçhizatı kontrol edilerek Örnek-5'e uygun tutanak düzenlenmeden beton dökümüne izin verilmez. Beton, yapı denetim kuruluşunun yardımcı kontrol elemanlarının gözetiminde dökülür. Beton numuneleri, döküm yerinde yardımcı kontrol elemanlarının nezaretinde deneyi yapacak laboratuar teknik elemanlarınca alınır, alınan numuneler belirlenen laboratuara, bu laboratuar teknik elemanı tarafından götürülür. Beton dökümünü müteakip Örnek-6'ya uygun tutanak düzenlenir. Bu tutanakları ve deney raporlarını, düzenleme tarihinden itibaren üç iş günü içinde ilgili idareye verir. Yapı denetim kuruluşu, yazılı ihtarına rağmen ruhsat ve eklerine aykırı iş yapan işçi ve ustanın durumunu ilgili idareye bildirir. Yapının ruhsat eki projelerine uygun olarak kısmen veya tamamen bitirildiğini belirten ve denetçi mimar ve mühendisler tarafından imzalanan raporu ilgili idareye verir. Yapı kullanma izninin alınmasını müteakip, yapı denetim kuruluşu yapı denetimine ait diğer bilgi ve belgeleri ilgili idareye verir" diye konuştu.

Ercan ÜSLÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.