VİCDANIM RAHAT

VİCDANIM RAHAT
Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi nde hamsi fabrikalarının yol açtığı hamsi kokusu vatandaşları canından bezdirdi.




Kimya Mühendisi Duygu Kopya yaptığı açıklamada Grup balık unu ve balık yağı üretimine 1994 yılında 120 ton/gün kapasiteyle başlamış, 2011 yılında üç tesisiyle ve ortaklarıyla toplam günlük 3500 ton balık işleme kapasitesine ulaşmıştır. Pişirme ve un kurutma ünitelerinden çıkan atık buhar kokuya neden olmaktadır. Giderilmesi zor olan bu kokunun insan ve çevreye herhangi bir zararı yoktur.

2009 yılından beri çeşitli yöntemlerle kokuyu giderme yollarına başvurulmuş, bu yolda 150.000TL'ye yakın bir yatırımda bulunulmuştur. Yeterli verim alınamadığı için 2011 yılında maliyeti çok yüksek yeni bir sistemle birlikte kokunun giderilmesine karar verilmiştir. Pişirme ve kurutma ünitelerinden çıkan atık buhar balık unu kalitesini artıran ve atık suyu arıtan evaporasyon sisteminde kullanılıyor.

Bu hem enerji tasarrufu, hem atık suyun arıtılmasını hem de bacadan çıkacak buharın azaltılmasını sağlıyor. Azalan buhar tekrar yoğunlaştırılıyor ve miktarı daha da azaltılıyor. Kokuya neden olan moleküller iki tane yıkama ünitesinden geçirilerek yok ediliyor. Böylece kokuya neden olan moleküller yok olmuş oluyor ve çıkan buhar %100 kokusuz bir şekilde tesisi terk ediyor.

Sistemin maliyetleri oldukça yüksek olup 10 kişi tarafından 12 günde devreye alındı. Şu anda otomatik olarak çalışıyor. Sistem taze balıktan en bayat balığa kadar 5 farklı seviyede tasarlanmış. Sistemin kendisi otomatik olarak balığın tazeliğini belirleyip ona göre buhar yıkamalarını ayarlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.