Valilikten sanatçılara çağrı
Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu dün imzalanan protokol sonrası Samsunlu sanatçılara ve kültür elçilerine, "Bu merkezde yer almanız için başvurularınızı bekliyorum" çağrısında bulundu. Bu arada Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Samsun turizminin masaya yatırılacağı büyük bir organizasyona katılmak üzere 18 Mayıs'ta Samsun'a geleceği öğrenildi
Erhan Koçak
Samsun'un tarihsel ve simgesel öneme sahip Valilik ve Vilayet eski binasının zemin katı dün imzalanan protokolle yeni Kültür ve Sanat Merkezi oldu. Restorasyon çalışmaları Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütülen ve en geç Haziran ayı içerisinde tamamlanması planlanan binanın alt katı Samsun Valiliği'nin denetim ve organizasyonunda yeniden yapılandırılacak. Bu kapsamda, tespit edilen alanda bulunan 28 farklı bölmede Samsun'u kültür ve sanat değerleri ile tanıtmayı planlayan Valilik, yeni kültür merkezinde yer almak isteyen herkesi başvuru yapmaya davet etti. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çetin Aday ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil'in yer aldığı dünkü protokol sonrası yeni oluşturulacak olan kültür ve sanat merkezinin kullanım ve denetim alanı Valilik bünyesindeki İl Özel İdaresi'ne bağlandı. Protokol sonrası yaptığı açıklamada kültür, sanat ve turizm alanındaki olumlu açılımlara değinen Güzeloğlu, 18 Mayıs'ta Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımıyla Samsun'da büyük bir çalıştay gerçekleştirileceğinin müjdesini verdi.
SAMSUN'UN YENİ CAZİBE MERKEZİ
Haziran ayı itibariyle yapılanması tamamlanacak olan Bölge İdare Mahkemesi binasının hem yargı alanında idari bir bina olarak kullanılacak olması hem de aynı yapı bünyesinde kentin değerlerinin tanıtılacağı bir merkezi bünyesinde barındırması açısından önemli bir konuma sahip olacağını dile getiren Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Bugün gerçekleştirilen çalışma, Bölge İdare Mahkemesi Başkanımızın içtenlikli açılımıyla Samsun'a kazandırılan ve Samsun adına çok önemli bir adımdır. Bu açılım; tarihi binanın zemin katında bulunan, geçmişte bir dönem cezaevi olarak kullanılan ama çok uzun süre atıl ve terk edilmiş bir vaziyette kalan bölümün kültür ve sanat merkezi olmasını öngörmektedir. Bugünden itibaren o bölgede 28 adet bağımsız bölümde Samsun tarihinin kültürünü, değerlerini yansıtan ve yaşatan, Samsun'u değerleri ile geleceğe aktaran, yazılı görsel ve tanıtıcı tüm öğelerin yer aldığı bir süreçte değerlendireceğiz" diye konuştu.
YER ALMAK İSTEYENLER VALİLİĞE BAŞVURACAK
Çalışmada yer almak isteyen herkese çağrıda bulanan Vali Güzeloğlu, yakın bir gelecekte Samsun'un yeni çekim merkezi haline gelmesi planlanan bu yapılanmanın kent için büyük kazanım olduğunu ifade etti. Bu anlamda Samsun'da faaliyet gösteren kültür, sanat ve düşün insanlarına seslenen Güzeloğlu, "Samsunlu sanatçılara, yazar ve düşün insanlarına, Samsun'u tanıtmak konusunda projesi olan el emeği ile sanat adına bu işe katkı koymak isteyen herkese seslenmek istiyorum. Bu vatandaşlarımızın, önümüzdeki süreçte, aydınlanan bu alandaki çalışmalarda kendileri adına bu başvuruları valiliğimize yapmalarını bekliyorum" dedi. Alanın çok amaçlı kullanımına imkan sağlayacak farklı projelerin de hazırlandığını belirten Güzeloğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bu alan yakın bir gelecekte, binanın restorasyon çalışmalarının bitirilmesi ve çevre düzenlenmesinin tamamlanmasıyla çok güzel bir çekim merkezi olacaktır. Samsun'a gelen ve Samsun'u ziyaret eden yerli ve yabancı herkesin ilk uğrak yeri olacaktır. Samsun Valiliği olarak kullanma ve denetim dağılımını üstlendiğimiz bu alanda, kültür ve sanat ile ilgili, Samsunla ilgili herşeyi tanıtmak istiyoruz. Bu yapının içerisinde aynı zamanda küçük bir dinlenme alanı da projelendirilmiştir."
TURİZMİN KALBİ SAMSUN'DA ATACAK
Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yanı sıra turizm alanında gerçekleştirilen çalışmalarda önceliği tanıtım organizasyonlarına verdiklerini dile getiren Güzeloğlu, turizmin kalbinin 18 Mayıs'ta Samsun'da atacağını müjdeledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımıyla aralarında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy'un bulunduğu yaklaşık 60 kişilik ekibin 18 Mayıs'ta Samsun turizmini masaya yatırmak üzere davetli olarak geleceklerini belirten Güzeloğlu, "18 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan bu buluşmanın amacı, Samsun'un turizm değerlerinin, altyapısının, zenginliklerinin her yanı ve yönüyle, ulusal ve uluslararası turizm yatırımcılarına ve diğer katılımcılara tanıtılması olacak. Yine bu bağlamda turizm altyapısını geliştirmek ve güçlendirmek adına özellikle tanıtım ve eğitim konusunda çok yoğun bir çabanın içerisindeyiz. Bu manada konaklama adına son dönemde gerçekleştirilen yatırımların bizleri memnun etiğini söylemek istiyorum. Mayıs ayı içerisinde mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait olan Büyük Otel de ihaleye çıkartılıyor. Buradaki idari ve hukuki süreçte şu anda tamamlanmak üzere" şeklinde konuştu.