Vali Aksoy değerlere sahip çıkıyor
Bir kaç gün önce galası gerçekleştirilen ahşap camilerin, tarihi, kültürel ve mimari özelliklerinin anlatıldığı belgeselin ardından açıklama yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Bu çalışmalarımızın temel amacı var olan değerlerimizi tespit ederek bilim dünyasına, Samsun ve ülke kültürüne sunmaya ve inanç turizmine kazandırmaya çalışmaktır.Hedefimiz bunların korunmasını sağlamak ve Türkiye ile bunları paylaşmak,''Dedi.
SAMSUN'DA 94 CAMİİ MEVCUT
Samsun Ahşap Camileri Arkeoloji, Sanat Tarihi, Paloğrafya, Etnoloji, Etnoğrafya ve Dentrokronoloji bilimlerinin de ilgi alanına giren, özel nitelikli yapı türleri arasında yer almaktadır diyen Aksoy,''Özellikle mimar tekniğiyle inşaa edilen ahşap camilerde, zemin genellikle iri taşlarla yükseltlilerek nemden korunmak amacıyla toprakla bağlantısı kesilmiş, çantı tekniğiyle uzun ahşap deltelerin birbiri üzerine oturtulmasıyla oluşturulmuş bir yapı tekniğiyle inşaa edilmiştir. Samsun'da 94 adet Ahşap Camimiz mevcuttur. Bu 94 camimizin yapılış tarihleri farklılıklar göstermektedir. Özellikle 94 camimizin Anadolu Selçuklu döneminden, Tacettin oğulları beyliği dönemine, Osmanlı döneminden, Cumhuriyetimize kalan camilerimizdir. İlk camimiz 1206 yılında yapılmış olan Çarşamba'daki Göğçeli Camii'dir. En son yapılmış olan camimiz de 1957 yılında Salıpazarın'da yapılmış olan Alan Köyü Camisi'dir. Bu 94 camimizden şu ana kadar toplam 35 tanesi Kültür ve Tabiat varlıkları kurulunca tescili yapılmış olan camilerimizdir. Diğerleriyle ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Bu çalışmalara 1996 yılında başlanılmış ve bu günlere kadar gelmiştir.''Şeklinde konuştu.
HEDEFİMİZ BUNLARIN KORUNMASINI SAĞLAMAK
Aksoy,''Bu çalışmalarımızın temel amacı var olan değerlerimizi tespit ederek bilim dünyasına, Samsun ve ülke kültürüne sunmaya ve inanç turizmine kazandırmaya çalışmaktır. Bu proje, bir ekip çalışması içerisinde gerçekleşen bizim kültürel değerlerimizi, dini yapılarımızı ortaya koyan tüm Türkiye ve dünyayla paylaşma adına gerçekleştirdiğimiz bir çalışmadır. Hedefimiz bunların korunmasını sağlamak ve Türkiye ile bunları paylaşmak, bilim dünyasına bunları sunabilmek ve bilim insanlarımızın bu camiler üzerinde gerekli çalışmalar yaparak kendi alanlarındaki faaliyetlerine de katkı sunmalarını temin etmektir.Diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Müslüman Türk Milleti'nin Anadolu'ya girdikten sonra inşa ettiği yapılar, bu milletin Anadolu'daki tapu senetidir'' dedi. Samsun'daki ahşap camilerin, tarihi, kültürel ve mimari özellikleri ile anlatıldığı belgeselin galasında konuşan Bakan Kılıç, şehirleşme nedeniyle betonlaşmanın arttığını bu nedenle de tarihin, çevrenin kültürün, medeniyetin ve değerlerin farkına varılamadığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.