Türkiye'de 2 milyon kadın okuma yazma bilmiyor

Türkiye'de 2 milyon kadın okuma yazma bilmiyor
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Gülay Atik, ülkemizde 3 milyon 171 bin 270 kişinin okuma yazma bilmediğini, bunlardan 2 milyon 617 bin 566'sını kadınların oluşturduğunu söyledi.

Samsun TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Gülay Atik TSO meclis salonunda kadın girişimcilerle tanışma toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşma yapan Atik,Dünya ekonomik formu verilerine göre cinsiyet ayrımcılığında Türkiye'nin 134 ülke arasında 126. sırada yer aldığını belirterek," Dünyada kadına önem veren ülkeler İrlanda, Danimarka, Lesoto ve İsviçre, İzlanda, Norveç, Finlandiya, İsveç ve Yeni Zelanda'dır. Son 10 ülke ise Mısır, Türkiye, Fas, Suudi Arabistan, Fildişi Sahilleri, Mali, Pakistan, Yemen ve Çat'dır. Türkiye nüfusunun yüzde 50.2'sini erkekler ve yüzde 49.8'ini kadınların oluşturmaktadır. Okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 6'dır. Yani ülkemizde 3 milyon 171 bin 270 kişi okuma yazma bilmiyor. Bunlardan 2 milyon 617 bin 566'sı kadınlardan oluşmaktadır. Bu kadınlarımızın da 2 milyon kadarı 50 yaş ve üzeri okuma yazma bilmemektedir. Okuma yazma bilmeyen her 10 kişiden 8'ini kadınlar oluşturmaktadır. Kadınlarda 3 - 5 yaş grubundaki okullaşma oranı yüzde 30'dur. 4 - 5 yaş grubunda ise yüzde 44'tür. Oysa Avrupa Birliğinde bu oran yüzde 88'lerin üzerindedir. 2011 - 2012 yılında ilkokul ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 98'dir. Yüzde 100'e ulaşan illerimiz ise Mersin ve Amasya'dır. Van, Yozgat ve Tokat illerimiz de en düşük düzeydeler. Eğitim ile birlikte orta öğrenime geldiğimiz zaman kız öğrencilerin eğitime katılma oranı yüzde 60'lara kadar inmektedir." dedi.

BAYAN ÖĞRETMENLER DESTEKLENMELİ
Ülkemizdeki toplam toplam 166 üniversitemizde yüksek öğrenime devam eden kız öğrencilerin oranının yüzde 45 olduğunu ifade eden atik, "Lisans, doktora programlarına devam edenlerin sayısı yüzde 46'dır. Çoğunlukla kız öğrencilerimiz diş hekimliği, eczacılık, edebiyat, dil tarih ve coğrafya gibi fakülteleri tercih etmektedirler. Erkek öğrenciler ise veterinerlik, tıp, ziraat, iktisadi ve idari bilimler fakültelerini tercih etmektedirler. Okul öncesinde çalışan öğretmenlerin yüzde 94'ü bayanlardan oluşuyor. Fakat okulla birlikte bayan öğretmen oranlarında azalmaya başlıyor. İlköğretimde yüzde 53, ortaöğretimde ise yüzde 43 oluyor. Özellikle ilköğretim ve ortaöğretimde bayan öğretmenleri mutlaka desteklemek gerekmektedir” diye konuştu.


KADINLAR SİYASETTE DE YOK
Kadınların siyasette , karar alma mekanizmalarında olmasının sorunların çözmesinde çok gerekli o0lduğunu belirten Atik, konuşmasını şöyle tamamladı. " 1935 yılında parlamentodaki milletvekili sayısı 18'dir. Günümüzde ise 79 kadın milletvekilimiz var. Batılılarda olduğu gibi yüzde 50'lere doğru çıkar diye umut ediyorum. Bugüne kadar 29 Başbakanımız olmuş ama 1 tanesi bayandır. İlk defa 1971 yılında bir kadın bakanımız olmuş. Daha sonra 1. Erim Kabinesi, Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan hükümetinde 4'er tane kadın bakanımız yer almıştır. 2009 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde 2 bin 948 belediye başkanı seçilmiş, bunlardan 27'si kadı. Sadece 2 tanesi il belediye başkanı. 34 bin 275 köy muhtarlarından sadece 65 tanesi kadın, 18 bin 607 mahalle muhtarından da 429'u kadındır. Öğretim üyelerinde profesörümüzden yüzde 27'si, doçentlerin yüzde 32'si, öğretim görevlilerimiz de yüzde 39'u kadınlardan oluşmaktadır. 166 üniversitemizde de sadece 10 tanesi bayan rektörü var. Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak çalışanların yüzde 37'si kadın ve bürokrasideki yöneticilerin sadece yüzde 13.6'sı kadındır. 193 büyük elçimiz var. 23'ü kadın. Sadece 1 tane kadın valimiz var. 458 vali yardımcısından da sadece 5 tanesi kadın. Hiç kadın müsteşarımız yok. Bankacıların yüzde 50'si kadın, fakat bankacılık denetleme kurulunda hiç kadın bulunmaktadır. Yargıtay, Sayıştay, DİSK, Türk-İş, Hak-İş, TOBB, Kamu-Sen, MÜSİAD ve TESK gibi kuruluşların yönetim kurullarında hiç kadın yok”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.