Trabzonhurması üretildi

Trabzonhurması üretildi
Proje Koordinatörlüğünü Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün yürüttüğü “Karadeniz Bölgesi Trabzon hurması Projesi” kapsamında geliştirilen ilk Trabzonhurması çeşitlerinin tanıtım toplantısı düzenlendi

Proje Koordinatörlüğünü Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün yürüttüğü “Karadeniz Bölgesi Trabzon hurması Projesi” kapsamında 15 yıllık araştırmanın sonucunda 2009 yılında tescil edilerek ülkemizde geliştirilen ilk Trabzonhurması çeşitlerinin tanıtım toplantısı düzenlendi.
15 FİRMANIN TEMSİLCİSİ KATILDI
Türkiye de çeşitlerin üretim izni devri, fidan ve aşı kalemi taleplerinizin daha sağlıklı olarak oluşturulması için yapılan toplantıya ülkemizde önemli fidan üreticisi olan 15 firmanın temsilcileri katıldı. Akbulut, Onur, Kaplan, İrem, Yeşilırmak ve Ayder Trabzonhurması çeşitlerinin Tanıtım Toplantısı ve Bahçe Gününde ayrıca Trabzonhurması Yetiştiriciliği konusunda da bilgi verildi. Ülkemizde 780.000 adet ağaçtan 20 Bin tonluk Trabzonhurması üretiminin elde edildiği iletildi. A ve E vitaminleri, karbonhidratlar, mineral maddeler yönünden zengin olan bu meyve türünün bağışıklık sistemini güçlendirdiği de vurgulandı. Taze tüketimi yanında kurutularak ve marmeladı yapılarak ta değerlendirilebildiği ilave edildi.
ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF ÜRÜN
Geliştirilen çeşitlerin tozlanmaya bağlı olarak buruk olmadığı bildirilirken, bu kapsamda tozlayıcı geliştirmeye yönelik araştırmalara da devam edilmekte olduğu bildirildi.
Trabzonhurması meyvesinin fındık alanlarının sınırlandırılması kapsamında önemli bir alternatif olduğunu belirten uzmanlar, son 10 yılda üretim ve dikilen ağaç sayısında yüzde100 artış olduğunu da belirttiler. Bu meyve türüne üreticilerin ilgisinin her geçen gün artığını da vurguladılar.