Tirit vazgeçilmez oldu

Tirit vazgeçilmez oldu
Samsun'da hemşehri derneklerinin sohbet ortamı oluşturmak ve kişilerin birbiriyle kaynaşmasını sağlamak amacıyla organize


ettikleri ''Tirit'' programları özellikle kış mevsiminde adını sıkça duyurmaya başladı.

Kentin özellikle Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde yaygın olarak düzenlenen ''Tirit'' gecelerinde kaynaşma ortamı yaratmak, birlik ve beraberlik duygularını ön plana çıkarmak amaçlanıyor. Kış mevsiminin vazgeçilmez tatlarından tirit, yöreye özgü hazırlanışı ve sunumuyla beğenileri üzerinde topluyor. Tiritin hazırlanışıyla ilgili bilgi veren Muharrem Usta, bu geleneğin yörede uzun yıllar öncesine dayandığını söyledi.

Tiritte işin püf noktasını iyi beslenmiş bir kaz seçiminden geçtiğini ifade eden Usta, ''Kaz kesildikten sonra kuru vaziyette yolunur. Burada amaç derinin zedelenmemesi ve yağın dışarı akmamasıdır. Yağının donması için bir süre buzdolabında tutulan kaz, daha sonra içi temizlenip kepekle yıkanır. İçi ve dışı tuzlanan kaz, suyunun akması için bir yerde asılarak bekletilir. Ocak çaprazlama odunların çatılması ile tutuşturulur ve asılan kaz ateşin önünde 3-4 saat kadar çevrilerek pişirilir'' dedi.

Kazın pişme esnasında akan yağının bir kapta toplandığını, bununla da pilavının pişirildiğini vurgulayan Usta, ''Hazırlanan bulgur pilavı üzerine pişen kaz parçalanarak etleri dökülür ve kaz yağı ile yağlanmış yufka ekmeği afiyetle yenir. Yörede uzun yıllar evlerin şömine tarzı ocaklarında bu şekilde pişirilen tirit, günümüzde modern tesislerde yerini alıyor. Tirit, uzun kış gecelerinin, sohbet ortamlarının vazgeçilmez tatları arsındaki yerini yörede halen kuruyor'' diye konuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.