Teşvik fırsatı

Teşvik fırsatı
KASİAD Başkanı Öziç, teşvik alan ve almayan kentler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi için yeni teşvik yasasının önemli bir fırsat olduğunu söyledi

Süresi 2008 yılı sonunda bitecek olan 5084 sayılı Teşvik Yasası nedeniyle yeni bir yasa çıkartmak için çalışma başlatan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, yeni Teşvik Kanunu için kolları sıvadı. Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ömür Öziç, yeni düzenlemeyle ilgili önerilerini açıkladı.

TAŞRA İLE MERKEZ FARKI

Yeni teşvik sisteminde üç önemli hususa dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Öziç, yeni sistemde teşviğin bölgesel, sektörel ve proje odaklı olmak üzere tek elde toplanması gerektiğini söyledi. Öziç, şöyle dedi: "Ülkemizin en gelişmiş kenti ile en geri kalmış kenti arasındaki gayrisafi yurtiçi hasıla farkı 11 kattır. Bu nedenle teşvik sisteminin bir ayağı bölgesel kalkınmaya yönelik olmalı, yani yeni teşvik sistemi ile Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, merkezde ve yerelde kurumsal kapasitenin artırılması hedeflenmelidir"

YARDIMLAR TEKELLEŞMELİ

Öziç ayrıca, teşvik politikasında yüksek oranda katma değer üreten, yüksek teknolojik ürünü içeren ve rekabet avantajı sağlayacak olan  sektörlerin öncelikli olarak desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Teşviğin projeye verilmesi gerektiğine dikkat çeken Öziç, "Gerek bölgesel gerek sektörel hangi dalda olursa olsun teşvik mutlak surette 'projeye' verilmelidir. Ayrıca devlet tarafından verilen teşvik, destek, yardım , kredi ve benzeri isimlerle adlandırılan devlet yardımları tek elde toplanmalıdır" diye konuştu.

Miraç Öztürk
----------------