Temizlik işçisi hasta taşıyor

Temizlik işçisi hasta taşıyor
Halkevleri tarafından düzenlenen 'Sağlıksız yaşam, işsizlik, esnek çalışma saatleri ve taşeronlaşma' konulu panelde konuşan Dev Sağlık-İş Samsun Temsilcisi Yüksel Arslan, bazı hastanelerde temizlik işçilerine hasta taşıtıldığını öne sürdü

Halkevleri, önceki akşam 'Sağlıksız yaşam, işsizlik, esnek çalışma saatleri ve taşeronlaşma' konulu bir panel düzenledi. Öğretmenevi toplantı salonunda düzenlenen panele yaklaşık yüz kişi katılım sağladı. Panele konuşmacı olarak, Samsun Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Cem Şahan, Halkevleri Samsun Şube Başkanı Halil Mert, Dev Sağlık-İş Samsun Temsilcisi Yüksel Arslan ve Tekel işçisi Hüseyin Şahin katıldı. Panelde, mevcut sendika ve örgütlerin yetersiz olduğu, 4/c, 4/b gibi statülerin taşeronlaştırmaya yönlendirdiği önemine deyinilerek, mücadelenin birleştirilmesi kararı alındı. Panelde, konuşan Dev Sağlık-İş Samsun Temsilcisi Yüksel Arslan, sendikasız çalışan sağlık çalışanlarının zorluklarını anlatan bir konuşma yaptı. Yüksel, taşeron firmalar aracılığı ile sağlık kurumlarında çalışan personelin ayda 280 saat çalıştırıldığını ifade etti. Yüksel, ayrıca hastane acillerinde temizlik işçilerine hasta taşıtıldığını iddia etti.
ŞAHAN: SAĞLIK ÇALIŞANI İŞSİZ KALACAK
Yüksel'in ardından söz alan Samsun Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Cem Şahan, kamu hastane birlikleri yasasının neler getirip, neler götüreceğine dair açıklamalarda bulundu. Şahan, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirildiğini belirterek "Bir veya birkaç ildeki hastaneler birleştirilerek oluşturulacak birlikler; İl Genel Meclisi, Vali, Bakanlık, İl ticaret–sanayi odasının belirleyeceği hukukçu, muhasebeci, tıp mezunu, işletmeciden oluşacak yönetim kurulu tarafından yönetilecek ve kar amacıyla işletilecek. Sözleşmeli çalıştırma esas alınarak, çalışanların her türlü ödemeleri işletme bütçesinden karşılanacak, Birlik yönetim kurulları, personel planlaması yapılması, birlik bünyesinde personel hareketlerinin sağlanması, birliğin her türlü araç, gereç, malzeme, taşınır ve taşınmazları ile birlikte satılması, kiralanması, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi konularında yetki sahibi olacak. Birlik gelirleri; birlik karları, sağlık hizmetinin satılması, üretilen ürünlerin satılması, taşınmazların satılması, kiralanması, işletilmesinden elde edilecek. Birlik giderleri; Personele yapılacak her türlü ödeme, tıbbi uzmanlık hizmetleri ile avukatlık hizmeti satın alınması, tıbbi, cerrahi alet, malzeme, cihaz satın alınması, laboratuar – görüntüleme hizmeti satın alınması, birlik bürokratlarına verilecek maaş ve taşerona verilecek ücretlerden oluşacak" dedi. Panelde daha sonra Tekel işçisi Hüseyin Şahin, Ankara'da 78 gün süren direniş öyküsünü anlattı ve panel sona erdi.
Ercan ÜSLÜ