Taşeronlaştırmayı yaygınlaştırdı

Taşeronlaştırmayı yaygınlaştırdı
Bölge İstişare Toplantısı'na katılmak üzere Samsun'a gelen Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ali Osman Kart, topantıda, 'torba yasa' tasarısını değerlendirdi

Tasarı hazırlanırken konunun sosyal tarafları olan işçi ve işveren konfederasyonları ve sendikaların görüş ve önerilerinin alınmadığını ileri süren Kart, geçmişte yürürlüğe konan bu yönetmelik ile belediye hizmetlerinde kamu istihdamının daraldığına ve taşeronlaşmanın yaygınlaştığına dikkat çekti. Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ali Osman Kart'ın da iştirak ettiği Bölge İstişare Toplantısı düzenledi. Toplantıda, Kart, kamuoyunda 'torba yasa' olarak bilinen ve 45 bin belediye işçisinin işyerini değiştiren ve göçe zorlanacağını öne sürdüğü tasarı ile ilgili olarak açıklama yaptı. İl Temsilciliği binasında gerçekleştirilen toplantıya, Genel Başkan Kart'ın yanı sıra Sendika Hukuk Müşaviri Av. Hüseyin Öz, Bölge Başkanı Mustafa Çift, Trabzon Şube Başkanı İhsan Bülbül, Rize Şube Başkanı Mehmet Alaca, Amasya Şube Başkanı İsmail Pazar, Çorum Şube Başkanı İbrahim Eceviş ile Samsun İl Başkanı Rahmi Kayaoğlu katıldı.

ÖNERİLERİMİZ SORULMADI!

Tasarı hazırlanırken konunun sosyal tarafları olan işçi ve işveren konfederasyonları ve sendikaların görüş ve önerilerinin alınmadığını ileri süren Kart, "Tasarının “Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçilerine ilişkin hükümler” başlıklı 109. maddesine göre belediyelerde ihtiyaç fazlası işçi bulunduğu varsayımından hareketle belediyelerce bildirilecek norm kadro fazlası işçiler ile norm kadro dahilinde ihtiyaç fazlası kabul edilenler Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına gönderilecektir. Halbuki; belediyelerin ve bağlı kuruluşların sürekli işçi norm kadro sayıları, 2007 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle belediyelerin ihtiyaç duydukları gerçek personel sayısı yerine, beldenin nüfus yapısı ve yaptığı hizmetin gerekleri gibi kriterler konarak norm kadro sayısı ihtiyacın çok altında tesbit edilmiştir. Bunun sonucunda, belediyelerde sürekli işçi kadrolarında çalışanların önemli bir kısmı, bilinçli bir şekilde norm kadro fazlası durumuna düşürülmüştür" açıklamasında bulundu.

TAŞERONLAŞMA YAYGINLAŞTI

Geçmişte yürürlüğe konan bu yönetmelik ile belediye hizmetlerinde kamu istihdamının daraldığına ve taşeronlaşmanın yaygınlaştığına dikkat çeken Kart, "Bu tasarı yasalaştığı takdirde belediye çalışanlarının iradeleri dışında bazı kamu kuruluşlarının taşra teşkilatlarına gönderilmesiyle belediye hizmetleri alt işverenlere/taşeronlara teslim edilecek, böylece sendikasız, toplu sözleşmesiz, asgarî ücretli, emeği sömürülen yeni bir çalışan kitlesi daha da yaygınlaşacaktır. Tasarının mantığında belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının personel giderlerinden kaynaklandığı gibi yanlış bir algılama vardır. Salt personel giderlerinin azaltılması ve taşaronlaşma ile belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının giderilemeyeceği aşikardır. Yerel yönetimlerin ekonomik olarak güçlendirilmesi, yaptıkları hizmet ile orantılı gelire kavuşturulması ile mümkündür. Bu nedenle yerel yönetimlerin, genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılan paylarının artırılması ve bazı yerel gelir kaynaklarının yerel yönetimlere bırakılması gerekmektedir. Norm kadro fazlası işçilerden ihtiyaç fazlası olanların tesbitinin ne şekilde yapılacağı, tesbit sırasında hangi kriterlerin esas alınacağı denetime imkan verecek şekilde düzenlenmelidir. Gönülülük esas olmalıdır. İhtiyaç fazlası işçilerin tesbiti amacıyla oluşturulacak komisyonda işçilerin temsilcisi olarak işçi sendikaları veya konfederasyonları mutlaka yer alması gerekmektedir" diye konuştu.

Ercan ÜSLÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.