Tarihin aynası 'Tütün İskelesi'
Büyük önder Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için Bandırma Vapuru ile geldiği Samsun'da ilk ayak bastığı yer olan "Tütün İskelesi" Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden inşa edildi.
Alınan bilgiye göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi 89 yıl önce Atatürk'ün Samsun'a ilk adım attığı yeri ve devamındaki yolu ''Protokol Yolu'' olarak yeniden düzenliyor.
19 Mayıs Bulvarı'nın Atatürk Bulvarı ve sahil yolu arasında kalan kısmında yapılan Protokol Yolu ile kentin denizle bağlantısı açılarak, Cumhuriyet Meydanıyla bütünleşmesi sağlanırken, Atatürk'ün ilk ayak bastığı yere de kimlik kazandırılıyor.
Protokol Yolu projesi kapsamında o dönemde Bandırma Vapuru'nun yanaştığı ve bir ulusun kaderini değiştirecek kahramanların karaya çıktığı iskele de yeniden inşa edildi.
Bandırma Vapuru'nun sembolü de betonarme olarak inşa edilirken, vapur ve iskelede çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Tütün İskelesi'nin ve Protokol Yolu'nun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine yetiştirilmeye çalışıldığını belirten yetkililer Protokol Yolu'nun 45 metre genişliğinde, 400 metre uzunluğunda olduğunu ve yolun Tütün İskelesi ile birlikte 19 Mayısa kadar hizmete hazır olacağını belirttiler.
Yetkililer, Samsun'a gelen herkesin, Protokol Yolu ve Atatürk'ün ilk adımını attığı yerde milli duygularını kabartmak için etkili bir çalışma yapılmak istendiğini ifade ettiler.
Protokol Yolu'nun ve Tütün İskelesi'nin bulunduğu alanın bir açık hava müzesi haline getirileceği belirtilirken, yol boyunca peyzaj çalışmalarının yanı sıra, hazırlanan rölyef, heykel ve panolarla Atatürk'ün Samsun'a çıkışı canlandırılıyor.
'TÜTÜN (REJİ) İSKELESİ'
Mustafa Kemal ve arkadaşları 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmak için o dönemde tek ayakta kalan Tütün (Reji) İskelesi'ni kullandılar.
Birinci Dünya Savaşı'nda Ruslar tarafından kentin bütün iskeleleri bombalandığı için sadece Fransızlara ait Reji İskelesi sağlam kaldı. Fransızlar o dönemde Samsun'da kurulu bir fabrikada (Reji) sigara üretmektedirler. İskele'nin adı da bu nedenle Tütün İskelesi olarak da geçmekte.
Mustafa Kemal ve arkadaşlarını Samsun'da küçük bir grup karşılar. Karşılamada Samsun Mutasarrıfı İbrahim Ethem Bey bulunmamaktadır. Mutasarrıf rahatsız olduğunu belirterek yerine Muhasebe Müdürü Osman Bey'den heyeti karşılamasını ve ağırlama işleriyle ilgilenmesini ister.
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışına ait canlandırma dışında, fotoğrafının bulunmadığı belirtiliyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, bu tarihi olayın 89 yıl sonrasında Atatürk ve silah arkadaşlarının ilk ayak bastığı Reji İskelesi'ni yeniden hayata kazandırıyor.
AA