Sütlü tatlılar tercih edin
Türk kültürünün vazgeçilmez tatlılarından olan baklavanın özellikle bayramlarda fazla tüketildiğine dikkat çeken beslenme ve diyet uzmanları, baklava yerine sütlü tatlıların tüketilmesini tavsiye ediyor. Baklavalarda yüksek karbonhidratlı hamurun, yağın, şerbetin kilo aldırıcı etkisinin yanında yaşlılar, şeker, kalp ve böbrek hastaları ile hamile bayanlar için sağlık açısında risk meydana getirebileceğini dile getiren beslenme ve diyet uzmanları, baklava türü tatlıların tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Metabolizmanın vücüt için gerekli şeker ihtiyacını gıdalardan elde ettiğini hatırlatan Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi Diyetisyeni Hülya Yılmaz, baklavaların vücüt için gerekli bir bsin olmadığını söyledi. Baklava türü tatlıların toplumun damaksal zevki olduğunu kaydeden Yılmaz, "Çocukluktan itibaren tussuz ve şekersiz gıda almaya alışmış olsak yemekleri tuzsuz ve çayı da şekersiz tüketebiliriz. Şeker ekmeğin hammaddesi. Meyvelerde var. Tatlılarla da ihtiyacımızı damaksal olarak gideriyoruz. Ama baklavanın vücudumuza yararı yok. Yağlı, kızartma, baklava, hamur tatlısı değilde daha çok sütlü tatlılar tercih edilmeli. Hamurdur, karbonhidratlıdır, kilo alımı sağlar, yağlıdır, şerbetlidir. Tek faydası cevizidir. Oda yağlı ve yüksek kalorili. Yaşlılar ile şeker, kalp, böbrek hastaları ve hamile bayanlar için risk oluşturabilir. Halk arasında sütlü tattılar fazla yaygın değil ama sütlü tatlılar tercih edilmesi daha doğrudur. " dedi.
AZ AMA SIK YİYİN
Ramazan'da insan metabolizmasının değiştiğini, Ramazan sonrasında ise vücudun eski alışkanlıklarına dönme sürecinde tüketilecek gıdalara da dikkat edilmesini isteyen Diyetisyen Hülya Yılmaz, dengesiz beslenilmeye etmek gerektiğini vurguladı. Ramazan'dan sonra mideye fazla yüklenilmemesini öneren Yılmaz, " Günde 3 öğüt yemek yeme alışkanlığı, Ramazan'da iki öğüne hatta savur alışkanlığı olmayanlar için tek öğüne düşüyor. Neredeyse insanlar tek öğünle oruç tutmaya çalışyor. Yazların uzun olduğu dönemde insanlar 12 saat yemek yemiyor. Bunun sonucunda da yemek yenildiğinde denge tamamen bozuluyor. Ramazan'ın 2. haftasından itibaren metabolizma tamamen yavaşlamaya başlıyor. Dolayısıyla Ramazan'da özellikle akşam yenilen yemeklerle kilo alınmaya başlanıyor. Böyle bir süreçten sonra Ramazan bitiminde insanlar birden yemek yemeğe başlıyor. Yemek yemede insanlar eski alışkanlıklarına denmeye başlayınca yine kilo alma ile karşı karşıya kalıyor. Bunun önüne geçmek için de az az ve sık sık yemek tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.
miz.