SGK nın TEB’i devreden çıkarma planı

SGK nın TEB’i devreden çıkarma planı
SGK Türk Eczacılar Birliği'ni devreden çıkaran eczacılara sürpriz kolaylıklar getiriyor. Yeni sözleşmeyle ödenen avans miktarı yüzde 75'ten yüzde 90'a çıkıyor

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yaptığı sözleşmeyi 16 Ocak tarihi itibariyle feshederek devre dışı bırakan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tek tek masaya oturmaya hazırlandığı eczacılara kolaylıklar getiriyor. Eczanelerle tek tek sözleşme yapmayı planlayan SGK yeni sözleşmede eczacılar lehine 6 iyileştirme yaptı. Eczacı çatı örgütünü anlaşmada tek yetkili kılan 45 maddenin üstü çizildi. Sözleşmede eczacılara yönelik en önemli düzenleme avans ödeme kolaylığı ve 500 liralık sözleşme parasında oldu.

ECZACILAR ÖRGÜTSÜZLEŞTİRİLİYOR

Daha önce 60 gün içinde yüzde 75'i ödenen incelemedeki eczane faturalarının bundan böyle yüzde 90'ı ödenecek. Bir eczane 100 bin liralık ilaç faturası verdiyse eskiden 75 bin lirasını 60 gün içinde alırken artık 90 bin lirasını alacak. İlaç kupürü yerine kutunun herhangi bir yerini kupür diye SGK'ya teslim eden eczanelere verilen 6 aylık sözleşme fesih süresi ise 4 aya indirildi. İçinde mor ve turuncu reçeteyle satılan ilaçlar, diyaliz solüsyonları, iş yeri hekimi reçeteleri ve kan ürünlerinin yer aldığı 7 ayrı reçete için TEB ve bölge eczacı odalarının onayı kaldırıldı. Eczane denetimlerinde sözleşme feshi gerektiren unsurlar yumuşatıldı. Eskiden eczanede bulunan karne ve sağlık raporu fotokopi ile aslı sayısı 10'u geçtiğinde eczanenin SGK ile anlaşması iptal edilirken artık 30 sağlık raporu olması halinde sözleşme iptal edilecek. Faturalarla birlikte SGK'ya gönderilen sahte kupür sebebiyle 6 ay sözleşme iptali yapılırken artık bu süre 4 aya indirildi. İsmini vermek istemeyen bir eczacı bazı eczaneler tarafından sözleşme imzalanırsa diğerlerinin de anlaşma yapacağını savunarak “4-5 bini anlaştığı zaman gerisi gelir. 24 bin eczanede anlaşır” dedi.

TEB DEVREDEN ÇIKARILACAK

TEB'i devre dışı bırakan SGK'nın yeni sözleşmesi 16 sayfadan oluşuyor. Yeni sözleşmeyle SGK, Eczacılar Birliği'nin yıllardır düzeltilmesi için uğraştığı maddelerden bazılarını eczacılara verdi. Bu iyileştirmelerden ilki SGK'ya iade edilen reçetelerin eczaneler tarafından yeniden SGK'ya teslim süresi 15 günden 20 güne çıkarıldı. Sözleşmenin son bölümünde “Bu sözleşmenin yürütümü SGK ve Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılır” ibaresi de çizildi. Bunun yerine eczacı ve Sosyal Güvenlik İl Müdürü'nün sözleşmenin tarafı olduğu belirtildi. Sözleşmeye göre daha önce TEB'e ödenen 500 liralık sözleşme bedeli ödenmeyecek. Kan ve kan ürünleri reçetelerinden eczacılar eczacı odalarına yüzde 2'lik komisyon ödemek durumunda kalmayacak.