Sadece bir günde Samsun'un Atakum, Çarşamba ve Ladik ilçelerinde meydana gelen 6 ayrı olayda, 15 kişi sobadan zehirlenerek hastanelik oldu. Zehirlenmeler konusunda uyarılarda bulunan yetkililer de karbon monoksit gazından zehirleneceğine, üşüyerek uyanmak daha iyidir.''dediler.
Atakum ilçesinin Güzelyurt Mahallesi'nde U.P.(63) ve Y.P.(33), Körfez Mahallesi'nde C.T.(22) ve M.Ç.(20), Çakırlar Yalı Mahallesi'nde K.G.(65), evlerinde kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastanelik oldu. Çarşamba ilçesinin Hasabahçe Mahallesi'nde de kömür sobasından sızan gazdan zehirlenen M.S.(33), İ.S.(5), U.S.(10) ve Ç.S.(32) hastanelik oldular.Ladik ileçisinin Şehreküskü Mahallesi'nde M.Ö.(57), S.Ö.(24) ve E.Ö.(44) ile Bahşi Mahallesi'nde M.E.(42), A.T.E.(9) ve N.E.(35) sobadan sızan gazdan zehirlendiler. Hastanelere kaldırılan 15 kişinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Polis 6 ayrı olayla ilgili soruşturma başlatırken zehirlenmelerle ilgili olarak ta yetkililerden uayrılar geldi.
Kurum ile dolan soba boruları ve bacaların sık sık temizlenmesi gerektiğini belirten yetkilileri''Mümkün ise soba bacalarının yılda bir kez, soba bacalarının ise 40 günde bir temizlenmesi sağlanmalı. Bunlara dikkat edilmediğinde sonucu hiç hoş olmayan durumlarla karşı karşıya gelebiliyoruz. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise gece yatmadan önce sobaya kömür atılmaması. Özellikle rüzgarlı günlerde atılan kömürden sızan karbon monoksit gazı, rüzgarın etkisiyle evin içine yayıla bilir. İnsan vücudunu adeta uyuşturan ve yavaş yavaş öldüren bu gaz kusma ve halsizliğe neden olur. Bilinci açık gibi görünse de sobadan zehirlenenler kolunu bile kaldırmaktan aciz bir hale gelirler. Unutmayın ki, karbon monoksit gazından zehirleneceğine, üşüyerek uyanmak daha iyidir.''denildi. Zelfi VURAL
Zehirleneceğine üşüyerek uyan
Kış aylarının korkulan rüyası olan soba, yani karbon monoksit zehirlenmeleri yine arttı.
İlk yorum yazan siz olun