Yağ açığına Kolza çözüm olacak

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kolza Türkiye Koordinatörü Şahin Gizlenci, planlı yapılacak ''Kolza'' tarımının Türkiye'nin ihtiyacı olan yağ miktarını karşılamaya yeteceğini ifade etti

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kolza Türkiye Koordinatörü Şahin Gizlenci, Türkiye'de bitkisel yağ sanayicilerinin verilerine göre 2007-2008 yılı itibarı ile 2 milyon 64 bin ton yağlı tohum üretimi gerçekleştirildiğini, üretilen yağlı tohumlardan ise 513 bin ton rafine yağ elde edildiğini söyledi. Üretilen yağlı tohumlu bitkilerle ülke ihtiyacı karşılanamadığı için 1 milyon 966 bin ton yağlı tohum ve 805 bin ton ham yağ ithal edildiğine işaret eden Gizlenci, bunun karşılığında 1.9 milyar doların üzerinde bir dövizin dışarıya ödendiğinin altını çizdi. Türkiye'nin yağ ihtiyacının yüzde 70,8'lik kısmını ithalat yolu ile karşıladığını vurgulayan Gizlenci, kolza üretiminin Türkiye'nin yağ açığına çözüm olabileceğini ifade etti.

KOLZA KIRAÇ ARAZİDE YETİŞEBİLİYOR
Türkiye'de geleneksel yağ bitkilerinden ayçiçeği ve soya fasulyesi yetiştiriciliğinde en önemli etkenin sulama olduğunu, bu iki ürünün üretiminin sadece sulamanın mümkün olduğu hallerde veya yağışların sulama yerine geçebildiği yerlerde yapılabildiğini anlatan Gizlenci, şunları kaydetti; ''Oysa ülkemizde bu özelliğe sahip üretim alanları az olduğundan, üretim artışını sağlamak ancak birim alana düşen verimi arttırmakla mümkün olabilir. Burada sağlanacak verim artışı bu kadar büyük bir yağ açığını kapatmaktan çok uzaktır. Mevcut yağlı tohumlu bitkiler ile ham yağ ve yağlı tohum açığımızı kısa vadede kapatmamız söz konusu değildir.'' Gizlenci, sulak alanlara ihtiyacı olmayan kozlanın kıraç alanlarda da üretilebildiğini ve verim elde edilebildiğini belirtti.

KOLZAYLA YAĞ AÇIĞI KAPATILABİLİR
Kolza üretimiyle Türkiye'nin yağ açığının kapatılabileceğini belirten Gizlenci, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 1996 yılından beri bu konuda araştırma yapıldığını, Enstitünün ülke genelinde kolza bitkisinin koordinatörlüğünü yürüttüğünü söyledi. Ülke genelinde kolza konusundaki araştırmalara, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü onayı ile yön verdiklerini ifade eden Gizlenci, şu bilgileri verdi; ''Enstitü olarak bu konuda kolzanın ülke genelinde yetiştirme tekniği ile ilgili araştırmaları tamamlandık. Kolza ile ilgili her türlü bilgiyi yayım teşkilatlarına ulaştırdık. Kolza konusunda ülke genelinde en kapsamlı bilgiye sahibiz. 2005 yılından beri kolza ıslah çalışmalarını başlattık. Yakın bir gelecekte yerli kolza çeşitlerini piyasaya sürmeye hazırlanıyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı özellikle yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin arttırılmasını teşvik etmektedir. Bu teşviki de yağlı tohumlu bitkilere kilogram başına destekleme primi ödeyerek göstermektedir.''

KOLZA EKİMİ YAPILMIYORDU
1996 yılında ülkemizde bir dekar alanda bile kolza ekimi yapılmadığını, bugün ise 400 bin dekar civarında ekilişin söz konusu olduğunu belirten Gizlenci, açıklamasını şöyle sürdürdü; ''Ülke olarak yemeklik yağ sanayimizin ihtiyacını, ithalatı önleyerek, karşılamamız için 1 milyon hektar alanda daha ilave yağlı tohumlu bitki üretilmesi gerekmektedir. Gerekli olan bu alan da ülkemizde mevcuttur. Ülkemizde 9 milyon hektar alanda buğday, 4 milyon hektar alanda ise arpa üretimi söz konusudur. 4.5 milyon hektar alanda nadas sistemi uygulanmaktadır. Söz konusu alanların uygun bir planlama ile kolza tarımına açılması ülke ihtiyacı olan yağ miktarını karşılamaya yetecektir.''

''KANOLA YAĞININ KIYMETİ BİLİNMELİ''
Vatandaşların hiç tereddüt etmeden kanola yağını tüketebileceklerini ifade eden Gizlenci, kalite yönünden kanola yağının oldukça hafif ve zeytin yağı kalitesine yakın bir özellik taşıdığını belirtti. Gizlenci, kanola yağının mevcut bitkisel yağlar içinde en fazla doymamış yağ oranına sahip olması, tohumlarında yüzde 38-50 yağ bulunması, katı, sıvı, ham yağ olarak kullanılması, kaynama noktasının yüksekliği nedeniyle iyi bir kızartma yağı oluşu, E vitaminince zengin olması, özellikle yüksek oranda oleik asit içermesi ve linoleik asit oranının 20'den yüksek olmasının yemeklik olarak iyi kalitede olduğunu gösterdiğini ve dünyada üretim alanının hızla arttığını kaydetti. Yağ bitkilerinin, yemeklik yağ olarak kullanılmasının yanı sıra bitkisel yağlara, petrol türevleri olarak elde edilen motor yakıtı ve yağına alternatif olabilecek kaynaklar gözü ile bakılması nedeniyle her geçen gün dünyada ve Türkiye'de öneminin arttığına işaret eden Gizlenci, kolzanın bu açıdan da değerlendirilebildiğini sözlerine ekledi.

GÜNCEL Haberleri