Vergi denetiminde "ilginç yöntemler" tahsilatı artırdı

Kimi zaman belediyelerin nikah defterlerinden düğün salonlarının gelirlerini takip eden vergi denetmenleri, kimi zaman da işadamı gibi lüks bir villaya talip olarak pazarlık yapıyor.


Kayseri'de yapılan denetim ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında 2011'de tahakkuk ve tahsilatlar, 2010 yılına oranla yüzde 24 arttı


Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı, vergi gelirlerinin artırılmasına yönelik denetim çalışmaları kapsamında ilginç yöntemlere başvuruyor.

Kimi zaman belediyelerin nikah defterlerinden düğün salonlarını gelirlerini takip eden özel yetkili vergi yoklama memurları, kimi zaman da işadamı gibi lüks bir villaya talip olarak pazarlık yapıyor.

Denetim çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Kayseri Vergi Dairesi Başkan Niyazi Özkök, denetimlerdeki asıl amaçlarının ceza kesmek değil, mükelleflerin "vergiye gönüllü uyumunu" artırmak olduğunu söyledi. Bu nedenle vergi beyanında eksiği olan mükelleflerle öncelikle anlaşma yoluna gittiklerini ifade eden Özkök, şöyle konuştu:


"Denetimlerimizde kendimize özgü yöntemlerimiz var. Örneğin, Kayseri'nin merkez ilçelerinden Melikgazi, Kocasinan ve Talas'ta belediyelerin nikah defterlerini inceliyoruz. Kim hangi düğün salonunda nikah kıymış bakıyoruz. Sonra o düğün salonlarına diyoruz ki 'Bakın salonunuzda 20 düğün yapılmış ama siz 10'una fatura kesmişsiniz. Eksiğiniz var, bunu tamamlayın' diyoruz. Mükellef eksiğini kabul ederse ilave fatura keserek açığı kapatıyor. Böylelikle cezadan da kurtulmuş oluyor. Bu sayede de düğün salonlarının vergilendirilmesinde önemli oranda artış sağladık. Şimdi bu sektör belli bir düzene girme yolunda."

İnşaat sektörüne yönelik denetimler kapsamında da özellikle lüks konut satışlarını takip ettiklerini belirten Özkök, özel yetkili vergi yoklama memurlarının lüks villaların gerçek satış bedelini tespit edebilmek için alıcı gibi davranarak müteahhitlerle pazarlık yaptıklarını anlattı. Özkök, "Bakıyoruz 500-600 bin liralık lüks bir villaya, 150-200 bin lira fatura kesilmiş. Alıcıya soruyoruz '250 bin avroya satın aldım' diyor.

Zaten birkaç kişiden sorduğunuzda o villanın rayiç bedeli ortaya çıkıyor. Bu da olmadı şık giyimli vergi denetmenlerimiz, bir işadamı gibi müteahhitle pazarlık da yapıyor ve kaça sattığını ortaya çıkarıyor" diye konuştu.

Bu çerçevede eksik fatura kestiğini tespit ettikleri müteahhitlerle de masaya oturduklarını ifade eden Özkök, şöyle devam etti: "Onlara da dedik ki, 'Bakın kestiğiniz fatura ile sattığınız rakamlar arasında çok büyük farklar var. Bunu telafi edin.' Onlar da belgelendiremedikleri giderlerinin olduğunu söylüyor. Ona da 'makul olan kısmına tamam' diyoruz. Onları da düştüler ve kalanı için ilave fatura kestiler. Son üç yılda müteahhitlere yaklaşık 300 milyon lira ilave fatura kestirdik."

"En güvenilir kaynak ev hanımları"

Niyazi Özkök, Kayseri'de kira beyanında da çok büyük oranlarda artış sağladıklarını ifade ederek, denetimler sayesinde 3 bin civarında olan kira beyanı sayısının 12 bine çıktığını vurguladı. Bu konuda da vergi denetim memurlarının çok iyi çalıştıklarını ifade eden Özkök, kenti semt semt dolaşarak bütün kiralık daireleri ve ödenen kiraları tespit ettiklerini söyledi.

Kira bedelleri konusunda en güvenilir kaynaklarının ev hanımları olduğunu vurgulayan Özkök, "Ev hanımları eve ne kira veriyorlarsa söylüyorlar, ama eşleri öyle değil. Erkekler ev sahibi ile karşı karşıya gelmemek için ödedikleri kirayı söylemekte çekiniyorlar. Hatta doğru beyanda bulunan eşlerine bunun için kızanlar bile oluyormuş" dedi.

Özkök, vergiye gönüllü uyum kapsamında eksik ya da yanlış kira beyanında bulunan hiçbir ev sahibine ceza kesmediklerini belirterek, bu konuda ellerinden gelen yardımı da yaptıklarını anlattı.

"Tahakkuk ve tahsilat arttı"

Yapılan denetim ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında 2011'de tahakkuk ve tahsilatın 2010 yılına oranla yüzde 24 arttığına dikkati çeken Özkök, geçen yıl 2 milyar 135 milyon lira tahakkuk, 1 milyar 708 milyon lira da tahsilat gerçekleştiğini belirtti.

Özkök, 2011 yılında yeni mükellef sayısının da 2010 yılına oranla yüzde 6 artarak 13 bin 652'ye ulaştığını, işini terkeden mükellef sayısının ise 10 bin 160 olduğunu kaydetti.

Beyana dayalı KDV artışınında yüzde 29 artış olduğunu dile getiren Özkök, 2010 yılında 485 milyon lira olan KDV beyanının, 2011 yılında 626 milyon liraya ulaştığını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri