Vebali kimden sorulur?

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Toplum Merkezi'nde sosyal aktivitelere katılan ailelerin deniz keyfi, 3 çocuğun boğularak ölmesi üzerine felaketle son buldu. Dereköy'deki pikniğin, Samsun Valiliği'nden izinsiz olarak düzenlendiği bildirildi

Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen eğitsel faaliyetlere katılan ailelerin yıl sonu sevinci felaketle sonuçlandı. Eğitim çalışmalarının bitmesi üzerine Dereköy'de bulunan piknik düzenleyen aileler, yanlarında çocuklarını da getirdi. Piknik esnasında denize giren çocuklardan, 3'ü boğuldu. İki çocuğun cesedi çıkarılırken, boğulma tehlikesi geçiren iki çocuk, kurtarıldıktan sonra tedavi altına alındı.

CESEDİ ARAMAYA DEVAM EDİYORLAR
Piknik sırasında denize giren Mehtap Yıllar (10), Nimet Soylu (14), Sümeyya Canaz, Mercan Endez ve Gamze Coşkun (6) akıntıya kapıldı. Durumu fark eden çocukların aileleri ve çevredeki vatandaşlarca sudan çıkartılan Mehtap Yıllar (10) ve Nimet Soylu (14), yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Mercan Endez ve Gamze Coşkun (6), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Suda kaybolan Sümeyya Canaz'ın cesedinin bulunması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

VALİLİK'TE KRİZ MASASI KURULDU
Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muzaffer Çelik'in yıllık iznini kullandığı bildirilirken, olayı haber almasıyla Samsun'a gelmek için yola çıktığı öğrenildi. Konuyla ilgili acil olarak toplanan ve kriz masası oluşturan Samsun Valiliği, akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaptı. Sosyal Hizmetler'den sorumlu Vali Yardımcısı Hasan Gözen başkanlığında toplanan yetkililer, soruşturma başlatılması için karar alırken, yapılan yazılı açıklamada dikkat çekici ifadelere yer verildi.

VALİLİK'TEN İZİN ALINMADI
Açıklamada, piknik için Samsun Valiliği'nden herhangi bir iznin alınmadığının altı çizilirken, şu ifadelere yer verildi: "İlimiz Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı Samsun Toplum Merkezi'nin sosyal, eğitsel faaliyetleri kapsamında bu etkinliklerden yararlanan aileler çocukları ile birlikte Valilik makamından izin almaksızın 01.08.2008 günü, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan temin edilen bir otobüs ile SosyalHizmetler İl Müdürlüğü kampına (eski Sağlık Kampı'na) götürülmüştür. Piknik amaçlı gezi sırasında katılımcılardan bazılarının denize girmesi sonucu, 11.00 sıralarında 5 çocuk denizde kaybolmuş, arama çalışmaları sonucunda 4 tanesine ulaşılmış olup, 12 yaşındaki Mehtap Yıllar ile 16 yaşındaki Nimet Soylu hayatlarını kaybetmiş, 16 yaşındaki Sümeyye Canaz'ın ise denizde arama faaliyetleri devam etmekte olup, 14 yaşındaki Mercan Endez ve 6 yaşındaki Gamze Sultan Coşkun kurtarılarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gözetim altında bulunmaktadır" Valiliğin daha önce denizde boğulma olayları ile ilgili yaptığı bilgilendirme çalışmalarına da vurgu yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlara bir uyarı yapılarak, "Valiliğimizce tespit edilen yerler dışında denize girmemeleri ve daha duyarlı olmaları önemle duyurulur" ifadelerine yer verildi.

ÇOK YARDIMSEVER BİR KIZDI
Ayrıca, denizde boğularak ölen ve cesedinin aramaları devam 14 yaşındaki Sümeyye Canaz'ın, 4 çocuklu Canaz ailesinin tek kız çocuğu olduğu öğrenildi. Babasının emekli öğretmen olduğu ve emekli olmasına rağmen çocuklarını okutabilmek için ek işler yaptığı belirtilirken, baba Canaz'ın İstanbul'a iş için yola çıktığı anda kızının ölüm haberini aldığı ve hemen geri döndüğü öğrenildi. Bir çok yardım kuruluşunda görev yaptığı ve çevresi tarafından da yardımsever birisi olarak bilindiği kaydedilen Sümeyye Canaz'ın, yine bir yardımlaşma ve sosyal aktivitenin bitiminin kutlandığı bir günde can vermesi, yürekleri burktu. Canaz'ın cesedinin bulunması için arama çalışmalarının sürdürüldüğü belirtilirken, olayla ilgili soruşturmanın da sürdürüldüğü bildirildi.






GÜNCEL Haberleri