Aydın Ay-Pi Tavukçuluk olarak sahip oldukları 24 bin organik tavukla günlük 22 bin organik yumurta üretimi yaptıklarını belirtti. Türk tarımındaki organik ürünlere tavuk ve yumurtanın da eklendiğini belirten Aydın, tavukçuluk ve yumurta üretiminde dengeli ve planlı hareket etmenin önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'de yumurta üretiminin 2000 yılından 2010 yılına kadar istikrarlı bir şekilde devam ettiğini, bunun da fiyatlara olumlu yansıdığını ifade eden Aydın,''Türkiye'de tavukçuluk sektörünün en önemli sorunu bir üretim planlamasının yapılmaması. Yumurta üretimi 2000 yılından 2010 yılına kadar istikrarlı bir şekilde gitti. 2010 yılında ise 2002 yılında yaklaşık 7,5 milyar adet olan üretim 10 yıllık periyotta 12 milyar adete çıktı. 12 milyara kadar olan noktada ihracat da vardı. Üretim 10 yıllık sürede dengeli giderken, sektörün önde olan büyük firmaları yumurta üretimini çok artırdı. Bunların içinde günlük 3,5 milyon ile 1 milyon yumurta üreten 8 ile 10 tane üretici firma oluştu. Bu firmalar da büyük üretime geçince 2011 yılının başlarında yumurta fiyatları maliyeti 14 kuruşken, satışlar 11-12 kuruşa düştü. Bu 8 ay devam etti. Daha sonra küçük üreticiler, pazardan yavaş yavaş çekildi. Yaşlanan tavuklarının yerine yeni civciv almadılar. Dolayısıyla yumurta üretiminde bir azalma meydana geldi. Bu azalmada bugünkü yumurta fiyatlarında patlamaya sebep oldu. 14 kuruş olan yumurta bugün 21 ile 22 kuruşa çıktı.''
''YUMURTA FİYATLARI 2012 YILININ YAZINA KADAR DÜŞMEZ''
Aydın, tavukçuluk ve yumurta üretiminde kısa sürede düzenleme yapmanın imkansız olduğunu, yumurta fiyatlarının 2012 yılının yaz aylarına kadar düşmeyeceğini ifade ederek ''Eski damızlık tavukların kesilip satılmasından dolayı yeni tavuklar satın alınmaya başlandı, ancak alınan yeni tavuklar 2012 yılının ocak, şubat ve mart aylarında civciv edilebilir. Bu durumda yumurta fiyatları 2012 yılının haziran, temmuz aylarına kadar bu şekilde devam eder.''dedi.
Üreticiler şikayetçi
Samsun'un Bafra ilçesinde faaliyet gösteren Ay-Pi Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, Türkiye'de tavukçuluk sektörünün en önemli sorununun bir üretim planlaması yapılmaması olduğunu söyledi. Ve bu durumdan şikayet etti.
İlk yorum yazan siz olun