"Türk Mucizesi" kapatılmamalıydı

Samsun Sosyal Demokratlar Dayanışma Derneği (SAMSODER) adına açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Ahmet Var, "Türk Mucizesi" olarak adlandırılan Köy Enstitüleri kapatılmasaydı ülkemiz için büyük gelişmeler olabileceğini söyledi

Önceden halkevleri, köy odaları ve köy öğretmen okullarında insanlara verilen eğitim sürecinin Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla bütün karşı çıkışlara rağmen 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri ile devam ettiğini belirten Var, Köy Enstitüleri'nin 1946'dan itibaren çok partili sisteme geçiş ve Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte 1954 yılında temelli kapatıldığını kaydetti.
KAPATILMASAYDI NELER OLACAKTI
Var, Köy Enstitüleri kapanmasaydı çıkacak sonuçları şu şekilde sıraladı, "Batıl inançlar, hurafeler olmayacak ve halk dini ile aldatılmayacaktı. Köylerde kalkınma süreci tamamlanacak ve çarpık kentleşme olmayacak, köylüler kendi köylerine kalacaklardı. 12 Mart-12 Eylül felaketleri yaşanmayacaktı. Eğitimde fırsat eşitliği olacak, herkes parasız eğitim alacaktı ve 4170 dersane ile 9 katrilyonluk sömürü sektörü olmayacaktı. Öğrenci intiharları yaşanmayacaktı. Halktan kopuk siyaset, halktan kopuk partiler ve hegomonik liderler olmayacaktı"
Berat Doğan ÖZKABADAYI

GÜNCEL Haberleri