olduğunu söyledi
Medeni Kanun'un yürürlüğe girmesinin 85.yıldönümü münasebetiyle Samsun Barosu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Birgül Bilgin,Türk Kadının toplumdaki yeri ve değeri konusunda gerçekleştirilen yeniliklerin, Türk Kadını için uygarlık aşaması olarak nitelendirilebilecek tarihi bir dönem noktası olduğunu belirtti.Tüm olumlu gelişmelere rağmen Ülkemizde kadına yönelik şiddetin devam ettiğini dile getiren Avukat Birgül Bilgin,Toplum yapısının etkileri sonucu gözlenmekte olan erken evlilikler, Töre ya da namus adı altında işlenen kadın cinayetleri, kadına yönelik her türlü şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı gerek medyada gerek yargısal alanda gerekse sosyal ilişkiler bağlamında sık sık karşımıza çıkmaktadır"
MAĞDURİYET GÜNDEME GELMİYOR
Ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde 15 Yaşından küçük kızların çoğunlukla kendi yaşlarına yakın erkeklerle davullu zurnalı evlendirildiklerini ifade eden Birgül Bilgin,bu gayrı resmi evlilikten çocuk sahibi oldukları ve bunun savcılık tarafından öğrenilmesi üzerine de erkek ve ailesinin ağır ceza mahkemelerinde yargılanıp ceza aldığı, bu kez 15 yaşını doldurmadan evlenen kızın, çocuğuyla birlikte bakıma muhtaç kaldığı gereği gereçeği karşısında, bu gibi durumlarda cezanın indirilmesi veya eski 434. madde benzeri bir düzenleme ile cezanın kaldırılması suretiyle bu konuda ortaya çıkan mağduriyetin engellenmesinin önerildiği, böylece sosyal bir yaranın tedavi edilmesi istendiği, grup çalışmalarının hiç birinde tecavüzcü ile evlenilmesinin veya 15 yaşından küçük mağdurun tek başına rızasının cezasızlık sebebi sayılmasının gündeme gelmediği beyan edilmiştir"dedi.
Osman YILMAZ
''Türk Kadını eşit haklara sahiptir''
Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Birgül Bilgin, Türk Kadını Medeni Kanunun 1926 yılında kabul edilmesiyle birlikte Kadınların Sosyal ve Hukuksal alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip
İlk yorum yazan siz olun