Kadıköy Mahallesi Pülümür Sokakta, inşaat temeli kazısı yapan kepçe operatörü Salih Çelik, önceki gün saat 17.00'da inşaat temelinin kazısını yaptığı sırada mezar odası buldu. Kepçeyi vurduğu yerin içeriye doğru göçmesinin ardından, oyuktan içeriye bakan ve içinde küp gören Çelik, durumu hemen polise bildirdi.
GECE YARISI İNCELEME YAPILDI
Polis ekiplerinin olay yerine gelmesinin ardından çevrede güvenlik önlemleri alındı. Polis ekiplerinin haber vermesi üzerine olay yerine Müze Müdürlüğü ekipleri geldi. Gece geç saatlere kadar mezarı inceleyen ekipler, dün sabah saatlerinde yeniden çalışma yaptı.
KEPÇE OPERATÖRÜ BULDU
Olay anı ile ilgili bilgi veren ve mezarı bulan kepçe operatörü Salih Çelik, mezar odasının kapısının açıldığını ve sonradan genişlediğini görünce panikleyerek genişleyen bölümü kapattığını söyledi. Mezar odasının üzerinden, defalarca kez kepçe ile geçtiğini ve yıkılmadığına hayret ettiğini belirten Çelik, hemen kepçe ile mezar odasının kapısını kapayıp, daha sonra emniyet görevlilerine haber verdiğini söyledi. Çelik, "Emniyet görevlilerinin gelmesi ile beraber tutanak tuttuk ve içeri girip hiçbir şeye dokunmadan fotoğraf çekildi. Gece boyunca mezar odasının girişinde ise olası bir olaya karşı, emniyet görevlileri nöbet tuttu" dedi.
3 KÜPÜN 2'Sİ İNSAN
KEMİKLERİYLE DOLU
Müze Müdürlüğü yetkilileri, kendilerine haber verilmesine takiben olay yerine gelip mezar odasına girdiklerini ve içeride iki musalla taşını andıran kalıp taş ve o taşların üzerinde kemik halinde iki adet ceset olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Yetkililer, mezarda, 6-7 tane sağlam testi şeklinde küp, 3 adet ise içerisine insan konulup, tabut görevi yapan, topraktan yapılma küpü andıran cisim bulunduğunu ve ikisinin içinin insan kemikleri ile dolu olup, diğerinin ise boş olduğunu açıkladılar.
RESMİ AÇIKLAMA YARIN
YAPILACAK
Müze görevlileri ayrıca mezar odasının içinde, 1 adet gözyaşı şişesini ve yorgan iğnesini andıran, bir nesnenin olduğunu fakat demirden değil, metali andıran bir alaşımdan yapılma olduğunu kaydettiler. Olay yerinde inceleme yaptıktan sonra mezardan çıkan malzemeleri toplayan ve incelenmek üzere Müze Müdürlüğü'ne götüren görevliler, resmi açıklamanın yapılan incelemenin ardındandan yarın yapılacağını söylediler. Müze görevlilerinin yaptığı çalışmanın ardından mezar odasının girişi kepçe yardımıyla kapatıldı.
Tolga BİRGÜCÜ