''TEKNOLOJİ VE BİLİME GEREKLİ KAYNAK AYRILSIN''

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM’de bütçe görüşmelerinde konuştu. Türkiye, Bilim ve teknolojiye verdiği önem kadar yükselebilecektir. Ülkemizin milli gelirden AR-GE çalışmaları için pay %1 iken AB ülkelerinde ortalama 2,4 olması yeterli kaynak ayrılmadığını söyledi.

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, ''Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesi tek adamın talimatları doğrultusunda hazırlanmış ve Sayın Bakana iletilmiştir. Cumhurbaşkanlığı yaklaşık Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın 4,1 milyarlık liralık destekler için ayrılan kaynaklar sanayiciye, yatırımcıya destek olamaz. Bakanlığın yayınladığı Sanayi Strateji belgesinde öngördüğü hedefleri milli ve yerli sanayiyle teknoloji olarak da sanayi hamlesinin Bakanlıkça uygulanan teşvik ve destek uygulamalarıyla ilgisi bulunmamaktadır. Türkiye ekonomisi küçük ve orta boy işletmelere dayanır. Sanayi bölgelerinde çalışanların %60’ı %70’i küçük işletmelerde istihdam ediliyor. Bu işletmelerin destekler olmadan ayakta kalmaları da mümkün değildir. Daha vahimi, bu işletmelerin ekonomik faaliyetten çekilmeleri işsizliğin %50’yi aşabileceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yoktur. Olumsuz sinyalleri herkes görüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bir başka adı da teşvik bakanlığıdır. Ülkemizin sanayisinin ve teknolojisinin gelişmesi çok önemlidir. Bakanlığın uyguladığı teşvikler çok fazla mevzuatlarla dolu olup hangi sektöre, hangi kuruluşa destek ve teşviklerin verileceği bilinmemektedir. Teşvik sisteminin sadeleştirilmesi ve mümkün olduğunca tek bir kuruluşta toplanmalıdır.'' ifade etti. Zeybek, ''Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe kitapçığında belirttiğine göre; on yılda 3,2 milyar lira yatırım ve teşviklere kredi faiz destek ödemesi yapıldığını, son on yılın bütçesini 2020 yılı bütçesiyle eskalasyon yaptığımızda yaklaşık 8 trilyon lira eder. Böylesine kullanılan bütçede 3,2 milyar lira teşvik faiz desteği verilmesi yeterli değildir, gülünçtür. Yatırım teşvik belgeleri ile yatırımlarda kullanılan kredilerin faizlerinin yüzde 100 devlet tarafından karşılanmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarında bunu mutlaka yapacaktır. Sizin uygulamış olduğunuz bu desteklerle, işsizlik yüzde 20-30’larda devam eder. Sanayi gelişmez, yatırımlar yapılmaz, üretim olmaz, dışa bağımlılık artar, her yıl  70-80 milyar dolarlarda cari açıklar devam eder.” dedi.

BU BÜTÇE KİMİN?
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Her şeyi ben yaparım, ben bilirim” diyen, tek karar alıcı, Bütçeyi yapan Cumhurbaşkanı Sanayiciyi destekleyin, yatırımcılara daha çok kredi kullanma olanakları yaratılsın, kullanılacak ve kullanılan kredilere uzun vadeler verilsin, yatırım olsun, istihdam yaratılsın, üretim artışı sağlansın ve insanlar iş bulsun, evlerine aşlarını götürebilsinler. Bu ülkede, sanayicinin yatırım yapması, işçinin iş bulması, üreticinin üretim yapmasıyla sağlıklı büyüme demektir. Bu bütçe, sanayicinin, esnafın, işçinin, çiftçinin, zanaatkârın, memurun, emeklinin, öğrencinin ve hakkı yenenlerin bütçesi değildir.” 

İNTİHARLARA SEBEP OLAN SİYASAL İKTİDARI KINIYORUM
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, ''ilimizde bir olay oldu. Canik İlçemizde bir yurttaşımız ellerine “İş-Aş” yazarak intihar etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. İnsanları ekonomik sıkıntılara sokan ve ellerine “İş- Aş” yazarak intiharlarına neden olan bugünkü siyasal iktidarı kınıyorum dedi.” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri