İlçenin Büyüklü ve Aşağıçinik beldeleri ile Hamzalı, Kababönük ile Selyeri köylerinde sığır ve koyunlarının düşük yapmasından endişe eden çiftçiler, İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekimleri çağırdı. Hayvanlardan alınan kan numuneleri sonrasında sığır ve koyunların, hayvanlardan insana geçebilen brucellosis hastalığına yakalandığı öğrenildi. Daha sonra yapılan sağlık kontrolünde ise 6 üretici ile pastörize edilmemiş sütle yapılan peyniri yiyen bir bayanda hastalığın görüldüğü tespit edildi.
Vatandaşlar, antibiyotik tedavisi altına alınırken, hayvanların 1.5 aydır imha edilmemesi dikkat çekti.
YETİŞTİRİCİ DERTLİ
Aşağıçinik beldesinde sığır yetiştiriciliği yapan Mehmet Türlü, hastalığın ağabeyine bulaştığını ve tedavi altına alındığını belirterek, 1.5 aydır sığırın imha edilmemesi nedeniyle çocuklara ve eşine geçmesinden endişe duyduğunu kaydetti. Sevinç Türlü ise hayvanın her gün eldivenle sütünü sağdığını, ancak sütten de hastalığın geçme riski bulunması nedeniyle sütü döktüğünü anlattı. 5 tane sığırının düşük yapmasından endişelenerek veteriner hekim çağırdığını ifade eden İsa Erdoğan da, "Hayvanlardan alınan kan numuneleri pozitif çıktı. Hayvanlar düşük yaparken ben de yavrularına ellediğim için hastalık bana da bulaştı. 1.5 aydır tedavi görüyorum" dedi. Pazardan aldığı pastörize edilmemiş peyniri tükettiği için hastalığın kendisine geçtiğini belirten Narin Cengiz, bölgenin karantina altına alınmasını istedi.
HASTALIK TEHLİKELİ
Samsun Veteriner Odası Başkanı Harun Pir, Tekkeköy ilçesinde birçok yerde hastalığın görüldüğünü dile getirerek, "Brucellosis hastalığına yakalanan sığır ve koyunlar düşük yapıyor. Hayvandan insana bulaşabilen bir hastalık olan brucellosis, insanlarda tedavi edilmediği takdirde kısırlık, hamile bayanlarda düşük yapma riski ve hatta ölüme yol açabiliyor. Bu tür hasta hayvanların süt ürünlerinden de hastalık insana bulaşabiliyor. Bu nedenle ilçenin karantina altına alınması ve halkın sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci ise, diğer hayvanlarda da bu hastalığa rastlanması halinde hayvanları tazminatlı olarak üreticilerden alıp kesime göndereceklerini açıkladı. Ayrıca pazardan alınan peynir konusuna değinen Kirenci, ev yapımı peynirlerin en az 3 ay tuzlu suda bekletildikten sonra tüketilmesini, yoksa bu tür hastalık geçme riskinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
İlyas Gün
-------------