Sosyal Bilimler Lisesi

Devletin en üst yöneticilerini ve bürokratlarını yetiştiren Sosyal Bilimler Lisesi, kırmızı halıdan geçenlerin okulu olarak biliniyor.

Devletin en üst mevkilerinde görev yapan bürokratların yetiştiği ve yetiştirildiği Sosyal Bilimler Lisesi, Türkiye'de 6 adet bulunuyor. İşte Samsun'da Sosyal Bilimler Lisesi ile bu ayrıcalıklı İller arasında yerini alıyor. Birçok Büyükşehir de bulunmayan bu okul sadece Samsun'un değil tüm Karadeniz Bölgesi'nin haklı gururu olarak bir yıldız gibi parlıyor.


Samsun'un en işlek caddesi üzerinde yer alan Çiftlik Caddesi'nde yer alan 136 yıllık iki tarihi binada hizmet veriyor. Binanın restorasyonu, ahşap asma katları, beş metreyi bulan tavan yüksekliği, aslına uygun donanımı, ahşap dekorasyonu ve ilgi çekici tarihiyle turistler tarafından da ziyaret ediliyor. Okul, yemyeşil bahçesi, kamelyası, bankları, akşam aydınlatması ve spor sahasıyla öğrencilere nitelikli hizmet veriyor.

SINIRLI SAYIDA ÖĞRENCİ ALIYOR
Okul her yıl 48 öğrenci ile iki sınıf alıyor. Geçtiğimiz yıl Karadeniz Bölgesi'ndeki en yüksek TM Puanı Sosyal Bilimler Lisesi'ne ait. Sosyal Bilimler Lisesi, Fen Liseleri'nin TM ve sosyal alan puanlarıyla öğrenci alan okullarına eşittir. Sınavla öğrenci aldığı için, üstün zekalı ve yetenekli öğrencileri geleceğin yöneticileri ve bilim adamları olarak yüksek öğrenime kazandırmayı amaçlayan okul, OKS sınavında TM puanıyla üst dilimden öğrenci alarak yatılı ve gündüzlü eğitim veriyor.

İBRAHİM TANRIVERDİ ADIYLA EĞİTİM VERİYOR
Samsun Sosyal Bilimler Lisesi, İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın'ın çabalarıyla 2005 yılında, 'Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi' adı altında hayırsever iş adamı İbrahim Tanrıverdi tarafından 1 Milyar 300 bin TL keşif bedeliyle restore ettirilerek eğitim vermeye başladı.

SBL ŞART ARIYOR
Sosyal Bilimler Liseleri'ne 8.sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin her birinin yıl sonu notu en az 3 ve bu derslerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4 olanlar başvurabiliyor. Ayrıca yatılılık için 8. sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak ve kınamadan ağır bir disiplin cezası almamış olmak okulun aradığı şartlar arasında bulunuyor.

YÜKSEK ÖĞRENİME EN İYİ
ŞEKİLDE HAZIRLANIYORLAR
Milli eğitim bağlı liselerin hazırlık sınıfı kaldırılarak eğitim süreleri 4 yıla çıkarıldı. Buna rağmen Sosyal Bilimler Liseleri hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıl eğitim veriyor. Ayrıca liselerdeki ortalama haftalık ders saati 30 olmasına karşın, Sosyal Bilimler Lisesi'nde 36 saat der veriliyor. Öğrenciler diğer okullarda bulunmayan önemli bir avantajı yakalamış olarak, hem iyi derecede 2 yabancı dil öğrenmiş hem de yüksek öğrenime en iyi şekilde hazırlanmış olarak bu okuldan mezun oluyor.

İMKANLAR SINIRSIZ
Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri istekleri doğrultusunda 11. ve 12. sınıflarda Uluslararası Bakolarya Diploma Programı'na dahil olabiliyor. Buradan başarılı olmaları halinde dünyaca kabul gören bu önemli diplomayla yurtdışında yükseköğrenimlerini sürdürebilme şansına sahip oluyorlar. Bu imkana sahip olan tek resmi lise ise Samsun Sosyal Bilimler Lisesi.

LİSEDE KİTAP OKUMA SEFERBERLİĞİ
Okulda her gün derslerden sonra bir ders saati sadece kulüp saati ve sosyal etkinliklere ayrılıyor. Öğrencilere, dersler ve etkinlikler dışında iyi ve aydın birer yurttaş olmalarını sağlamak amacıyla okul bünyesinde 'Kitap Okuma Kulübü' kuruldu. Nöbetçi öğretmen nezaretinde o günkü diğer kulüp çalışmasında yer almayan öğrenciler için her gün bir ders saati kitap okuma saati olarak düzenleniyor. Okul için başta öncelikle 100 temel eser temin edilmiş ve öğrencilerin kitap okumaya başlamaları sağlanıyor.

Haberleri