Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İzmir'de Eğitim Gönüllüleri'ne hitaben dersanelerle ilgili yaptığı konuşma, Samsun'da yankı buldu. ÖSS'yi hatırlatan Başbakan Erdoğan dershanelerle ilgili "Niçin öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına gider? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da bu sistem nasıl oluşturulmuş? Şimdi bunu kaldırmak istediğiniz zaman, acaba hangi bariyerlerle karşılaşacaksınız. Öğrenci okulunda öğrendiğinden değil, onun dışında bir bilgiyle imtihana tutuluyor. Bu bilgi de kurslarda veriliyor. Biz akıl izan sahibi olanları bu noktada dayanışmaya davet ediyoruz. Bu bir garabettir" dedi.
TEPKİ GÖSTERDİLER
Dershane sistemini kaldırma sinyalleri veren Başbakan Erdoğan'ın sözleri, Samsun'daki dershane yöneticilerinin tepkisine yol açtı. "Yüksek öğretime geçişler sınavsız olamaz. Sınav oldukça dershanede olmalı" diyen dersane müdürleri, "Okullardaki eğitim yeterli seviyeye yükselmedikçe, dershaneler eğitim açıklarını kapatan kurumlar olarak var olmalı" diye konuştu.
Final Dershanesi Müdürü Erkin Kurt, üniversite sınavları kaldırılmadan, eğitim sisteminde ki açıklar kapatılmadan, dershanelerin kapatılmasının imkansız olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Olurda dershaneler kapatılırsa, devlet okullarında öğretmenlerin özel ders vermelerinin önüne geçilemez."
Üniversiteye giriş sınavlarının kaldırılmasının sağlıklı olmayacağını öne süren Kurt, "Üniversiteye girmek isteyen mülyonlarca öğrenci, hangi kriterlere göre elenecek. Sınav dışında uygulanacak yöntem ne kadar sağlıklı olabilecek. Sınav olduğu sürece alternatif bir öğretim kurumu mutlaka olacaktır" şeklinde konuştu.
Açı Dershanesi Müdürü Rüstem Dinç, ÖSS'yi kaldırsalar bile başka isimle öğrencileri eleyecek yeni bir sınav sisteminin çıkarılacağını, sınav olduğu müddetce de dershanelerin var olacağını dile getirerek, şunları söyledi:
"Başbakan'ın dershanelerle ilgili düşüncelerini bilinçli söylediğine inanmıyorum. Danışmanlarıyla görüşerek üzerinde uzun uzun düşünerek cümleleri kursaydı, dershaneleri kapatma sinyalleri veren bir konuşma ortaya çıkmazdı. Çünkü dershaneler eğitim sistemindeki açıkları kapatan ülke genelinde 15 bin öğretmene istihdam sağlayan kurumlardır. Okullar dershane eğitimini veremez çünkü dershanelerde mesai kavramı yok ve direkt sınavlara özveriyle öğrenci hazırlayan kurumlardır. Üstelik özelde olsa Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlardır. Kapatılması birçok açıdan doğru olmaz."
Zirve Dershanesi 2. Şube Müdürü Ceylan Öztürk'da, "Dershanelerin kapatılıp, tüm eğitim yükünün eğitim sistemi yetersiz okullara bırakıldığını farzedelim. Peki ya Üniversiteye girmek isteyen lise mezunları ne olacak? Taze bilgiler kafalarından silinince, okuma isteklerinide mi silmeliler? Okumanın yaşı yok dediğimiz bir yüzyılda, ÖSS'ye yada kaldırılırsa yerine getirilecek sınava girecek lise mezunlarına çözüm bulundu muki, dershanelerin kapatılması konuşuluyor" dedi.diye konuştu.
Volkan Yiğit