Samsunlu Yazar Ali Kayıkçı’dan olay olacak açıklama

Samsunlu Araştırmacı Yazar Ali Kayıkçı, Almanya Başbakanı Merkel, Alman ırkçı fanatikleri tarafından “Dönerci cinâyetleri” olarak bilinen katliamlarda hayatlarını kaybeden 8 Türk için her birinin ailelerine

10'ar bin Avro ödemeyi kabul ettiğini açıklaması üzerine, başta samsun olmak üzere Türkiye'nin 6 bölgesinde Reji İdaresi'nin güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülen 60 Bin kişi için de tazminat istenmesini gündeme getirdi.


Kayıkçı, “Tütün Tekeli”ni elinde bulunduran Fransız Reji İdaresi'ne bağlı Reji Kolcuları, Osmanlı hâkimiyeti içinde bulunan topraklarda, 28 Mayıs 1883-13 Haziran 1923 tarihleri arasındaki 41 yıl içinde 60 bin vatandaşımızı “tütün kaçakçılığı” yaptığı gerekçesiyle katletmişti. “ diyerek öldürülenlerin ailelerine Fransa'nın tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.

41 YILDA 60 BİN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Tütün kaçakçılığı gerekçesiyle kolcular ile köylüler arasında çıkan çatışmalarda 50–60 bin kişinin öldürüldüğü, sadece 1901 yılına ait kayıtlarda bu sebepten dolayı katledilen insan sayısının 20 bine ulaştığı; başta İ.Hakkı Uzunçarşılı ile Oktay Gökdemir, Kâzım Berzeg, İ. Habib Sevük ve Mustafa Gazalcı gibi tarih araştırmacılarının eserlerinde, Toplumsal Tarih gibi dergilerde bildirilmektedir.
Samsun'da faaliyet gösteren “Yerel Tarih Grubu” tarafından hazırlanan “Fabrikanın Zilleri Sustu-Adı Kaldı: Reji” başlıklı 2006 basım tarihli eserde yer alan makalelerde de konu hakkında özet bilgiler bulunmaktadır.

FRANSA, 600 MİLYON AVRO TAZMİNAT ÖDEMELİ

Almanya Başbakanı Merkel'in, “Dönerci Cinayetleri” sebebiyle öldürülen her bir Türk'ün ailesine 10 bin Avro ödemeyi kabul ettiğini açıklamasının ardından, Türk Hükümeti'nin de bunu esas alarak 28 Mayıs 1883 tarihinde “Osmanlı Tütün Gelirlerinin Toplanması” için kurulan ve başında da Fransızların bulunduğu Reji Şirketi (Regie Coninteressedes Tabacs Ottomans)'nin 13 Haziran 1923 tarihine kadar geçen yaklaşık 41 yıllık süre içerisinde kolcular vasıtasıyla öldürttüğü insanlarımız için de “Tazminat” ödemesi gerektiği akla geliyor.
60 bin kişi için 10 bin Avro hesabıyla 600 milyon, yaklaşık 1,5 milyar Türk Lirası'na denk geliyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNCEL Haberleri