Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu'nun teknik desteği, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonu ve AB'nin mali katkılarıyla hayata geçirilen 'Kadın Sığınma Evleri Projesi' kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 'Modern Kadın Sığınma Evi' yapılıyor.
2007 yılında başlanan ve 2009 yılında sona erecek proje kapsamında Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun'da kadın sığınma evleri yapımı projelendirildi. 11.8 milyon euroluk hibe desteğiyle yürütülen proje kapsamında her bir sığınma evinin 1 milyon euroya mal edilmesi planlanıyor. 'Şiddete uğramış kadınlarla ilgili sığınma evleri yapılması' başlıyla yürütülen Kadın Sığınma Evleri Projesi'nin Koordinatörü Nazik Işık ile Samsun'da belediye olarak projeyi üstlenecek olan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, belediye hizmet binasında ortak basın toplantısı düzenledi.
Proje hakkında bilgi veren Nazik Işık, projenin alt bileşenlerinden olan "Kadınlara Yönelik Koruma Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, 'danışma merkezleri ve telefon hatlarında çalışacak kişilerin eğitilmesi, bu alanda çalışan kamu personeli ve kadın kuruluşlarının bilgi ve beceri ihtiyaçlarının tanımlanması, modern hizmet sunumlarının sağlanması, konuyla doğrudan ilişkisi olmayanların ise bilgi ve duyarlılıklarının artırılması, medya çalışanlarının bilgilendirilmesi, kamu kuruluşlarının kayıt sistemlerinin güçlendirilmesi' gibi hedefler belirlendiğini kaydetti.
Projenin 2009 yılının Kasım ayında sona ereceğini hatırlatan Işık, 8 ilin, belediyelerin istekliliği, il yöneticilerinin konuya duyarlılıkları, bu alanda çalışan 3 kadın kuruluşunun önerileri, coğrafi dağılım, ulaşım imkanları ve güvenliğin sağlanmasının kolay olması nedeniyle seçildiğini kaydetti. Işık, 8 ilde toplam 300 yatak kapasitesine ulaşacaklarını, belediyelerin kadın sığınma evleri gibi sosyal projelere yönelmesinin bir zorunluluk olduğunu da sözlerine ekledi.
Yerel yönetim olarak projenin arsa temini konusunu üstlendiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projenin 1 milyon 36 bin YTL'sini bakanlığın karşıladığını, Samsun'daki proje için 40 yatak kapasitesinin planlandığını söyledi. 8 ilde Büyükşehir Belediyesi olduğunu hatırlatan Yılmaz, başarılı ve örnek bir projenin içerisinde yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
iHA