Samsun'un bugüne kadar turizm alanında büyük bir ivme yakalayamadığını söyleyen Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, kentin yakın zamanda da bu ivmeyi kazanmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Samsun'un turizm alanında yaşanan ticari açığın nedenlerini gazetemize değerlendiren Yavuz, 2010 ve 2011 yılına ilişkin verdiği örnek ve öneriler ile çok konuşulacak!
KONAKLAMANIN 1/3 TURİST!
Samsun'un önde gelen turizm şirketlerinden birinin sahibi olan ve yakında zamanda da 4 yıldızlı bir oteli Samsun'a kazandırmayı planlayan Turizmciler Derneği Başkanı Yavuz ile günün büyük bir bölümünü geçirdiği işyerindeki çalışma odasında yaklaşık bir saat keyifli bir sohbet geçirdik. Yavuz, ilk olarak Samsun'daki konaklama verilerinden konuya başladı. "Samsun'a 2008 yılında 9 bin 179 yabancı, 134 bin 73 kişi yerli olmak üzere toplam 143 bin 252 turist geldi" diyen Yavuz, "Konaklayan sayısına baktığımızda ise, 219 bin rakamı karşımıza çıkıyor. Yani Samsun'da gecede 600 kişi konaklıyor. Bu istatistiki bilgileri turizm anlamında değerlendirirsek; bu rakamların 3'te 2'sinin plasiyer ve pazarlamacı gibi iş yapan kişilerden oluştuğunu bilmemiz gerekir. 2010 yılında da bu rakamlar pek artmadı zaten." şeklinde konuştu.
FİYATLAR AŞAĞI ÇAKİLMELİDİR
Samsun'da, 2010 yılı içinde hizmete giren 6 otelin yatak kapasitesinin yüzde 50 oranında arttırdığına işaret eden Yavuz, "Bu artışın Samsun ekonomisine katkısını beklemek doğru değil. Çünkü Samsun transit geçiş noktası. Gelen gruplar konaklamanın pahalı olması nedeniyle kentimizde konaklamıyor. Otellerde yapılacak olan doluluk artırımı, mevcut yüzde 60'lık oran eğer yüzde 80'lere çıkartılırsa ve konaklama maliyet fiyatları aşağı çekilirse; Samsun için o zaman bir katkı sağlanmış olur" dedi.
MEDYA İLE SAMSUN TANITILMALIDIR
Pazarlama ve satış konusunda izlenebilecek isabetli yollar ile Samsun'a turizm alanında nefes aldırılabileceğini söyleyen Yavuz, "Özellikle dergi ve ulusal medyada çalışan köşe yazarlarını kentimize davet ederek onları ağırlayarak burayı tanıtmamız ve onların vasıtasıyla Samsun'umuzu tüm dünyaya tanıtmamız mümkün olacaktır. Bu şekilde izlenecek yol Samsun'a büyük yarar sağlar. Görsel basında da aynı şekilde kentimize yatırımcıları çekebilirsek, burada onların çekimlerine yardımcı olunabilirse, bu uygulamalarında kentimize turizm alanında büyük katkısı olacaktır" diye konuştu.
RESMİ TURİZM SİTESİ İLE ENFERMASYON OFİSLERİ
Bu uygulamaların yapılması noktasında tüm Samsunlulara görev düştüğünü vurgulayan Yavuz son olarak, "Başta Bakanlığımızdan, Valiliğe ve yerel yönetimlere kadar serbest çalışan ve Samsun'u seven tüm yatırımcılar bu konuda üzerine düşen görevi yapmalıdır diye düşünüyorum. Yine şehrimize gelen misafirleri havaalanında olsun, tren garında veya otogarda oluşturulacak enformasyon ofisi ile tanıtımı yapılmalıdır. Tanıtım anlamında yine ekonomik olarak ama gelişen ve sürekli değişen teknolojide etkili bir güç olan internet ağı kullanılmalıdır. Samsun bu anlamda hala eksik! Oluşturulacak resmi turizm web sitesi ile Samsun'un tanıtımı sağlanacaktır" açıklamasında bulundu.
Samsun turizmi nefes almalı
Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Samsun turizmde her zaman olduğu gibi, içe dönük bir hareket yaşıyor. Kentimize gelen turistten çok dışarıya çıkan fazla. Samsun bu anlamda hep eksi bakiye veriyor. Bu sebepten Samsun, turizm açısından tic
İlk yorum yazan siz olun