Yaz döneminin gelmesi ile aboneler tarafından doğal gaza geçişle ilgili kendilerine sorular yöneltildiğini, gelen sorular arasında yoğun olarak doğal gaza geçiş ile ilgili evraklar ve ödeme bilgilerinin yer aldığının altını çizen SAMGAZ Genel Müdürü Murat Albayrak konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Doğal gaza geçiş kararı, binada 8 bağımsız bölüme kadar dilekçe ile 8 ve üzeri bağımsız bölüm varsa noter tasdikli karar defteri ile alınmalıdır. Kararda ayrıca tercih edilen ısınma şeklinin merkezi veya bireysel olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Bina sahibinin tek kişi olduğu durumlarda ise kararını belirtir dilekçe yeterli olmaktadır. Mevcut merkezi ısınmadan, doğal gazlı bireysel sisteme geçecek binalarda ısınma alanının 2.000 metrekareyi geçmesi halinde yüzde 100 oy birliği kararı gerekmektedir. Ayrıca Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 01.04.2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, bu tarih itibariyle ruhsat başvurusunda bulunan binalarda ısınma alanının 2 bin metrekareyi geçmesi durumunda merkezi ısıtma sisteminin kurulması zorunlu hale getirilmiştir" şeklinde konuştu.
TC KİMLİK NUMARASI KULLANILMASI ZORUNLU
Doğal gaz işlemleri çerçevesinde bir abonenin, ikamet ettiği binada daha önce doğal gaz kullanılıyorsa, tapu fotokopisi ve tapu sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi gerektiğini, doğal gaz kullanımı yok ve ilk defa kayıt gerçekleştirilecekse ayrıca karar defteri veya binanın durumuna göre bir dilekçenin yeterli olacağını kaydeden SAMGAZ Genel Müdürü Murat Albayrak, bağlantı işlemleri hakkında ise "Beyan edilen brüt alan bilgileri ile yapılmakta olup proje aşamasında yetkili firma tarafından çizilen tesisat proje bilgileri ile mukayese edilmektedir. Bağlantı bedeli brüt 200 metrekareye kadar 289,00.-TL+KDV, 200 metrekareden sonraki her 100 metrekare için ilave 241,00.-TL+KDV'dir. Merkezi sistem doğal gaz kullanacak abonelerimiz, noter tasdikli karar defterine merkezi olarak doğal gaza geçileceğine ve yönetimin - yöneticinin bu işlemleri takip edeceğine dair merkezi sistem doğal gaza geçiş kararı almalıdır. Yönetim - yönetici bütün bağımsız birimlerin tapu fotokopileri, tapu sahiplerinin nüfus cüzdanı fotokopileri ile bütün bağımsız birimlerin bağlantı bedelini ödeyerek işlemleri tamamlayabilir. İlk defa yapılan bağlantı işlemlerinin ardından doğal gaz iç tesisat projesi onaylanmakta. Proje onayı itibariyle Abonelik Sözleşmesi imzalanmaktadır. Abonelik işlemleri için nüfus cüzdanı fotokopisi, kiracılar için kira kontratı fotokopisi gerekmektedir. Bütün işlemler kişinin kendisi veya resmi vekili tarafından yapılmakta olup işlemlerde TC kimlik numarası kullanılması zorunludur." bilgisini verdi.
GÜVENCE BEDELLERİ
SAMGAZ Genel Müdürü Murat Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 24.12.2009 tarih 2357 sayılı kararına istinaden 2010 yılı güvence bedellerini ise şöyle sıraladı. "Güvence Bedelleri; Kombi:209,00.-TL, Soba:209,00.-TL, Merkezi Sistem:209,00.-TLxBağımsız Birim Sayısı, Ocak veya Şofben: 51,00.-TL, Açma-kapama bedeli:18,00.-TL+KDV. Temiz bir çevre ve çocuklarımıza nefes alınabilir bir dünya bırakabilmek için doğal gazı tercih eden abonelerimize teşekkür ediyor, güzide şehrimizin havasına katkı sağlamak için Samsun halkımızı abone olmaya davet ediyoruz"