Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, , Amisos Otel'de gerçekleştirilen Karadeniz Bölgesi Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, ''Bazı özel hastanelerde kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının kullanılarak hastaneye gitmiş ve muayene olmuş gibi gösterildiği tespit edildi. Suiistimalle yol açan bu konuda 1 Temmuz tarihine kadar özel hastanelere Avuç İçi Damar Okuma Sistemi'nin teknik alt yapısını kurma zorunluluğu getirdik'' dedi. Gereksiz sağlık harcamalarının önüne geçebilmek için aldıkları önlemler hakkında bilgi veren Acar, yıl sonuna kadar sağlık harcamalarında önemli oranda düşüş yaşanacağını söyledi.
NUFUS CÜZDANI İLE MUAYENE KALKACAK
Ülke genelinde bin 286 hastanenin 1 Mart'tan itibaren denetimden geçirileceğini belirten Acar, 1 Temmuz'da hayata geçmesi planlanan Avuç İçi Damar Okuma Sistemi'nin (Biyometrik Kimlik Doğrulama) buna büyük katkı yapacağını belirtti. Bazı özel hastanelerde kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının kullanılarak hastaneye gitmiş ve muayene olmuş gibi gösterildiğinin tespit edildiğini vurgulayan Acar, şunları kaydetti: ''Suiistimale yol açan bu konuda 1 Temmuz tarihine kadar özel hastanelere Avuç İçi Damar Okuma Sistemi'nin teknik alt yapısını kurma zorunluluğu getirdik. Kişi hastaneye gittiğinde o mudur değil midir görmüş olacağız. Sonuçta avuç içi damar izi kişiye özel. Muayene kimlik tespitinden sonra başlayacak. Ama şu anda bazı hastanelerimizde vatandaşlarımız hastaneye gitmeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları üzerinden gitmiş gibi işlem yapılabiliyor. Biz bunun önüne geçmek zorundayız. Hedefimiz inşallah yıl sonuna kadar üniversite hastanelerinde de bu işi tamamlamak.Denetimlerin 2012 yılında arttırılacağına işaret eden Acar, şöyle devam etti: ''Özel hastaneler, üniversite ve devlet hastanelerinde yapılan sağlık harcamalarının doğru olup olmadığı, bu konuda herhangi bir suiistimal olup olmadığı konusunda kesinlikle sistemli bir şekilde denetlenecek.''diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'ndan bir ilk
Sağlık sistemindeki suistimalleri önlemek için ileri teknolojiden faydalanılacak; TC kimlik numarası yerine damar haritamızın rakamsal kodları kullanılacak.
İlk yorum yazan siz olun