Rusya ile ticari ilişkiler durmak üzere

TOBB, Rusya ile yaşanan geçiş belgesi sorunu nedeniyle taşımacılık sektörü ve ihracatçıların büyük zarar gördüğü ifade etti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB), Rusya ile yaşanan geçiş belgesi sorunu nedeniyle taşımacılık sektörü ve ihracatçıların büyük zarar gördüğü belirtildi. TOBB'dan yapılan açıklamada, uluslararası karayolu taşımacılığının küresel ekonomik krizden önemli ölçüde etkilendiği vurgulandı.

RUSYA ENGELLER ÇIKARTIYOR
Açıklamada, bu dönemde bazı ülkelerin ekonomik korumacılık anlayışıyla bazı düzenlemeler geliştirdiği ifade edilerek, geçiş belgesi kotaları bu tür düzenlemelere örnek olduğu kaydedildi. Bu ülkeler arasında yer alan Rusya Federasyonu'nun topraklarına taşıma yapan nakliyecilere, son dönemde giderek artan çeşitli engeller çıkardığı belirtilen açıklamada, şöyle dendi; ''Ülkelerimiz arasındaki anlaşma hükümlerini uygulamaya yanaşmayan Rusya Federasyonu ile halen yaşanan geçiş belgesi sorunu nedeniyle gerek taşımacılık sektörümüz, gerek ihracatçımız büyük zarar görmektedir. Bu çerçevede, nakliyecilerimizin Rusya Federasyonu'na yönelik karayolu taşımalarında kullandığı geçiş belgeleri 20 Mart 2009 tarihi itibarıyla tamamen tükenmiştir. Rusya Federasyonu, 2009 yılında anlaşma ve protokollere göre verilmesi gereken bakiye kota karşılığı geçiş belgeleri ve Eylül 2008-Mart 2009 döneminde Türkiye tarafından Rus nakliyecilere yük bulunması karşılığında hak edilmiş olan ödül (bonus) belgelerini vermeye yanaşmamaktadır." Açıklamada, Rusya Federasyonu'nun, daha önce yapılan tüm anlaşma ve protokolleri hiçe saydığına dikkat çekilerek, 2002'den bu yana uygulanmakta olan bonus ödül sistemini uygulamadan kaldırdığı kaydedildi.

HİÇBİR İLERLEME SAĞLANMADI
20-21 Nisan 2009 tarihinde Moskova'da Türkiye-Rusya Federasyonu Kara Ulaştırması Karma Komisyonu Toplantısı'nın yapıldığı dile getirilen açıklamada, Rus tarafının olumsuz tutumu nedeniyle konuyla ilgili hiçbir ilerlemenin sağlanamadığı vurgulandı.Rusya Federasyonu'nun bu uygulamasının, Türk ve Rus taşımacıları arasında tesis edilmiş olan yakın ilişkilere zarar verdiğine işaret edilerek, iki ülke arasında karayolu taşımacılığını dolayısıyla karşılıklı ticareti durma noktasına getirdiği aktarıldı. Açıklamada, ihraç malı taşıyan yüzlerce aracın Rusya'ya gitmek için, limanlarda beklediğine dikkat çekilerek, TOBB'un sorunun çözümü için girişimlerini sürdürdüğü ifade edildi. Bununla birlikte Rusya Federasyonu ile görüşmeler devam etmesine karşın şu ana kadar gelinen noktada soruna bürokratik ve teknik düzeyde çözüm bulunamadığı belirtilirken, Rusya'nın tutumunun anlaşılmaz bir hal aldığı kaydedildi. Soruna kalıcı çözüm bulunabilmesi amacıyla, başta her iki ülke resmi makamları olmak üzere, tüm yetkili ve ilgililerin sonuç alma odaklı girişimlerini, yoğunlaştırarak devam ettirmeleri gerektiği aktarıldı.

GÜNCEL Haberleri