Tayin veya görevlendirmeyle karşılaşan çok sayıda kamu görevlisinin "Ben o görevi istemem" diyerek sarıldığı kurtarıcısı raporları verenler hakkında soruşturma yapılması gerektiği bildirildi.
HİZMETİ KİLİTLİYOR
Gazi Devlet Hastanesi'nde iç hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Cem Şahan'ın Valilik tarafından görevlendirildiği Çarşamba Devlet Hastanesi'ne gitmemek için başvurduğu "rapor" kapısı, Samsun'da diğer rapor alanların da sorgulanmasına neden oldu. Kolu kırılan doktor arkadaşının yerine diğer 5 doktorla dönüşümlü olarak 5 günlüğüne görevlendirilen Şahan'ın Çarşamba'ya gitmemesi bir yana kurtuluş için başvurulan rapor konusu Samsun'da bir skandalı da ortaya çıkardı. Devlete ve millete hizmet için göreve talip olan isimlerin hayatlarının değişik dönemlerinde yeni görevlendirme veya tayinlere başkaldırı için rapor yolunu tutmasının ülkede halka hizmeti kilitlediği vurgulandı. Bu konuda önlem almayan ve gerekli soruşturmayı başlatmayan valisinden ilgili kurumların müdürlerine kadar bütün yetkililerin yetkilerinin sorgulanması gerektiği kaydedildi. Her iktidar döneminde muhalif tarafların rapor çılgınlığıyla sistemi kilitlediğine dikkat çekilirken, adı üzerinde "Devlet memuru" olan isimlerin memurluk görevlerini yerine getirmemesi ve bu ülke insanının ödediği vergilerle dönen kurumlarda hizmeti arka plana itmesi tepki çekti.
RAPOR ALIP GİTMEDİLER
Şahan'ın, Çarşamba'ya görevlendirildiği zamana denk getirerek 19 Mayıs Üniversitesi'nden 7 günlük rapor alması, "Raporlar hastalığa göre mi yoksa keyfi mi veriliyor?" dedirtti. Verilen bilgilere göre; Samsun'da yakın zamanda Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Abdullah Yangöz Kırklareli Delice ilçesine görevlendirildi ancak rapor alarak bu göreve gitmedi. Samsun 112 Acil Servisi'nde görevliyken ihtiyaç dolayısıyla Asarcık'a atanan BASK'a bağlı Sağlık Sendikası İl Temsilcisi İrfan Halit Çelik rapor alarak görev yerine gitmedi. Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muzaffer Çelik iki kez Siirt, bir kez de Bingöl'e tayin edilmesine rağmen 3 atamada da görev yerlerine gitmedi. Çelik, her defasında önce rapor aldı ardından İdare Mahkemesi'ne başvurarak tayini durdurdu. Bu durum, "Çelik görev yerine gitmeli, sonra hukuki yollardan hakkını aramalıydı. Bu raporları nasıl alabiliyor?" sorularına neden olmuştu. Yaşanan rapor çılgınlığı nedeniyle görevlendirme ve tayinlerde hem maaş ve yolluklarını alan hem de görev yerlerine gitmeyerek adeta ita amirlerine meydan okuyan memurların, görevini layıkıyla yerine getiren diğer kamu görevlilerine yanlış örnek teşkil ettiği ve kamu düzenini bozduğu belirtildi. Rapor çılgınlığının ancak raporu verenlerin sıkı takip ve kontrolüyle, görevlerini kötüye kullanıp kullanmadığını ortaya çıkaracak denetimlerle önlenebileceği, aksi halde önüne gelen memurun "Vali istifa" deme yaklaşımının önünün alınamayacağına işaret edildi.
BAKANLA MI TEHDİT?
Öte yandan, 19 Mayıs Üniversitesi tarafından verilen rapordan dolayı Çarşamba'daki geçici görevlendirmeye gitmeyen Dr. Cem Şahan'ın görevlendirme emrinin Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından durdurulduğu haberlerinin de yanlış olduğuna dikkat çekildi. Bir yerel gazetede yayınlanan "Bakan Akdağ talimat verdi görevlendirme durduruldu" şeklindeki haberin gerçeği yansıtmadığını bildiren Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, şu bilgileri verdi: "İlimiz Çarşamba Devlet Hastanesi'nin dahiliye uzmanı ihtiyacını karşılamak üzere Valilik makamının 05.03.2008 tarih 8620 sayılı olurları ile Gazi Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. Cem Şahan 17-23 Mart 2008 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 11. maddesine göre görevlendirilmiştir. Uzm. Dr. Cem Şahan, görevlendirme emrini yerine getirmeyip, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanısi Kardiyoloji polikliniğinden 'Aort Yetersizliği' tanısıyla 17 Mart 2008 tarihinden itibaren 7 (yedi) gün istirahat alarak Çarşamba Devlet Hastanesi'ndeki görevine başlamamıştır. Görevlendirmenin akabinde almış olduğu rapor nedeniyle Çarşamba Devlet Hastanesi'ndeki görevine başlamadan, rapor süresi sonunda Gazi Devlet Hastanesi'ndeki görevine 24 Mart 2008 günü başlamıştır. Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ'ın görevlendirmenin durdurulması ile ilgili sözlü ya da yazılı talimatı olmamıştır. Valiliğimizce de Dr. Cem Şahan'ın görevlendirilmesi iptal edilmemiştir. Yapılan görevlendirme kurum ya da kişi farkı gözetmeden hakkaniyet içerisinde kanunlara uygun ve kamu yararı gözetilerek yapılmıştır. Müdürlüğümüzün yapmış olduğu görevlendirmede herhangi bir ihmal kasıt ya da kusurun olmadığı gibi görevlendirmenin durdurulması da sözkonusu değildir. Adı geçen doktor görevlendirme süresince raporlu olduğu için görevlendirme süresi de sona ermiştir."
Berat Gonca
-------------------