Pratik avizeye patent aldı

Ordu'da, yüksek maliyetli ve pirinçten yapılan cami avizelerinin pahalılığı karşısında pratik zekasını çalıştırarak demirden ve dıştan içe, içten dışa doğru büyüyen ve beşte bir fiyatına mal olan halkalı avizeyi ortaya çıkaran iş adamı Seçkin Poyraz, pate

Yeniden düzenlenmesine katkıda bulundukları bir camiye avize almak için piyasa araştırması yaptıkları sırada en basit bir avizenin maliyetinin 50 ile 100 bin YTL arasında değiştiğini görünce bunu daha ucuza getirmenin yollarını arayan Seçkin Poyraz, önce İstanbul'daki Osmanlı camilerini araştırdı. Osmanlı camilerinin aydınlatma ve akustik inceliklerini inceleyen Poyraz, çizimini bizzat kendisinin yaptığı demirden ve dıştan içe, içten dışa doğru büyüyen halkalı avizeyi ortaya çıkardı. Bir demirci ustasına tarif ederek yaptırdığı halkalı avizeyi orta bir avizenin beşte bir fiyatına mal eden Poyraz, her halkaya koyduğu lambalarla camiyi tamamen aydınlatan bir aydınlık elde etti. Poyraz bu çalışmaların ardından Ulusal Patent Enstitüsü'ne başvurarak 'Halkalı Avize'nin patentini de aldı. Ardından pazarlama şirketi kurarak pratik ve ucuz avizenin satışına başladı.
Kubbenin ve namaz kılınan alanın genişliğine göre halkaları ekleme veya çıkarma yöntemiyle istenilen büyüklükte avize elde edildiğini vurgulayan Poyraz, "Her halkanın lambası bağımsız. Her halkadaki lambaları halka üzerine yapılan bir sistemle ayrı ayrı yakma ve kullanma imkanı olduğu gibi ister tasarruf ampulü, ister bazı mübarek gecelerde renkli gece lambası ampulü kullanabilir. Halkalar eklemek ve çıkarmak yöntemiyle büyük veya küçültülüyor. Böylece cami hiç bir israfa ve kayba uğramadan maksimum avizeye kavuşabiliyor. Avizenin ağırlığı diğer avizelerle hemen hemen aynı ağırlıkta. Hatta daha az ampul sayısına sahip, cam veya kristal avizelerden daha hafif bir avize. Maliyeti oldukça düşük ve temizleme imkanı bulunan avizeler, bu konuda sıkıntı yaşayan cami cemaati ve cami derneklerine sadece bir kaç bin YTL'ye mal olacaktır" dedi.

BÖLGE ve İLÇELER Haberleri