Dünyada pirinç fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması çiftçiyi pirinç ekimine yönlendirdi ancak, üretici ürününün karşılığını alamadığını belirtiyor.
Son yıllarda çeltik fiyatının ucuz olması nedeniyle fındığa yönelen Termeli çiftçiler, son aylarda pirincin fiyatlarının rekor düzeye ulaşmasını fırsat bilerek yeniden çeltiğe yöneldi. Terme'de geçen yıl 4 bin hektar alanda ekim yapılırken bu yıl 8 bin hektar alanda çeltik ekildiği bildirildi. Ancak, mazot, ilaç ve tohum fiyatlarının artması ile girdisi yükselen çiftçiler, devletin çeltik üreticilerine sahip çıkmasını bekliyor. Geçen yıl çeltik fiyatlarının çok düşük olmasına rağmen son aylarda tüccar ve
pirinç spekülatörlerinin oyunu pirinç fiyatlarının artmasının kendilerine bir kar kazandırmadığını vurgulayan üretici Aydın Kara, "Bu yılda üreticilerin kazanacağını zannetmiyorum. Devlet burada ofis aracılığı ile pirinç alırsa bizlerde tüccara düşük fiyatlardan ürün vermeyiz. Ancak, ofisin alım yapmaması tüccarı sevindiriyor" dedi.
"Pirinç fiyatları arttı ama maliyet fiyatları da arttı" diyen Murat Eke, "Bir torba gübre 45 YTL' den 90 YTL'ye çıktı. Mazot 3.20 Ykr'a yükseldi. Zirai ilaç fiyatı yüzde yüz arttı. Şimdi çeltik fiyatı 1 YTL yada 1.20 Ykr olsa bile kurtarmıyor. Pirinçte aracılar kazanıyor. Terme'de pirinç fiyatları 3-4 tane fabrika sahibinin elindedir" diye konuştu.
50 ton çeltik üretimi yaptığını vurgulayan üretici Yılmaz Kabaş ise, "Çeltikte tüccar kazanıyor. Çiftçiye yansıyan bir şey yok. 2 YTL tohum aldık, ektik. Gübre arttı, mazot arttı, zirai ilaç yüzde yüz artış gösterdi. Terme'de ofis var ancak alım-satım yapmıyor. Ofis desteklemediği için çiftçi tüccara boğuluyor. 50 ton çeltikte benim kazanacağım 25 bin YTL. 50 tonda 75 bin YTL' yi aracılar kazanıyor. Emekçi mağdur ve perişan ürününün karşılığını alamıyor" ifadelerini kullandı.
İHA